• Jomala är i stort positiva till ett gemensamt demenscentrum men är inte säkra på att Ålands Hemgård är det bästa stället för det. Foto Malin Lundberg
Publicerad: onsdag, 3 april, 2019 - 14:28, uppdaterad: onsdag, 3 april, 2019 - 14:28

Jomala positivt till gemensamt demenscentrum

Jomala kommun anser att Oasens förfrågan om att skapa ett gemensamt demenscentrum på Åland är välkommen och går i linje med landskapets rekommendationer för demensvården. Kommunen ställer sig ändå frågande till om Ålands hemgård är det bästa alternativet för placeringen med tanke på byggnadens skick. Socialförvaltningen i Jomala ser också gärna att tankarna kring ett demenscentret utvecklas och menar att ett centrum inte behöver betyda stora boendeenheter. De tycker att skilda enheter och delvis skild verksamhet skulle behövas för målgrupperna yngre och äldre demenssjuka. Statistik visar att år 2020 ska det finnas 751 personer med medelsvår demens på Åland och att 428 av dem kommer behöva tillsyn dygnet runt. I dag finns 76 tillgängliga demensvårdplatser i landskapet och det är enligt Oasen för lite.

Fler Nyheter

Landskapet bör ersätta kostnader efter Alfrida

Avgående finansminister Mats Perämaa
Landskapet har ett intresse och ett ansvar att upprätthålla infrastrukturen, och därför bör man ersätta större kostnader som uppstått till följd av Alfrida vare sig man får stödpengar från riket eller inte. Det säger avgående finansminister Mats Perämaa..

Sympatistrejk från PAU Åland

PAU:s kollektivavtalsförhandlingar får stöd av PAU Ålands avdelning.

Hambrudd blir idrottsminister

Det är Annika Hambrudd som är tänkt att ha idrotten i sin ministerportfölj i den kommande landskapsregeringen.

Hovrätten sänkte fängelsestraff

Nyhetsnotisen i ljudformat:
I september i fjol dömde tingsrätten en då 32-årig man till tre års fängelse för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri. Nu har hovrätten förkortat strafftiden till 2 år och 8 månader på grund av det tog så lång tid från handläggningstid till att domslut föll.

För hög genom tunnel

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En chaufför som körde ett fordon med med en höjd på 4,40 m stoppades efter att ha framfört sitt ekipage över Färjsundsbron och igenom tunneln.

Viking Sky nära att gå på grund

Nyhetsnotisen i ljudformat:
När kryssningsfartyget Viking Sky med den åländske befälhavaren Bengt-Owe Gustafsson slogs ut i våras var fartyget bara en fartygslängd från att gå på grund.

Oppositionen: "Stark Centerregering"

Katrin Sjögren och Camilla Gunell
- Det är förvånande att man går in med åtta ministrar med tanke på hur landskapets ekonomi ser ut, det säger Liberalernas partiledare Katrin Sjögren om den nya regeringen som presenterades igår.

PAM:s sympatistrejk drabbar Åland

Heidi Lehikoinen, organisationschef PAM
Åland påverkas delvis av att servicefacket PAM väljer att stödja Post- och Logistikunionen, PAU:s kollektivavtalsförhandlingar genom att förbjuda behandlingen av paket och brev vid alla så kallade postombud.

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).