Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 mars, 2022 - 13:41Uppdaterad: tisdag, 15 mars, 2022 - 14:30

Jomala: ingen omröstning om utträde ur MISE

Jomala kommunstyrelse kommer att föreslå för fullmäktige att man inte ska ordna en omröstning kring utträde ur MISE.

Detta beslöt man på sitt möte under måndagen.

Ett medborgarinitiativ som förespråkade att kommunen skulle utträda ur samarbetet och som lämnades in i december i fjol fick 399 underskrifter, ungefär dubbelt så många som krävs för att en folkomröstning ska kunna anordnas.

I början av förra veckan höll kommunen en medborgardialog, där kommundirektör Christian Dreyer förklarade att ett utträde skulle bli kostsamt, eftersom Jomala då skulle bli tvungna att betala MISE för avtal som redan upphandlats.
Ett utträde från och med december 2022 skulle kosta närmare 2,7 miljoner euro.

- Vid behandling av den motion som berörde utträde ur MISE fattade kommunstyrelsen med stor majoritet beslut att anse motionen besvarad utan vidare åtgärder. I sak har inget förändrats sedan dess. Det är fortfarande oekonomiskt att gå ur MISE och det förändringsarbete som påbörjats börjar nu bära frukt. Såvida inte den politiska majoriteten bytt åsikt i frågan finns inte skäl att ordna en folkomröstning, lyder kommunstyrelsens protokoll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »