Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 juni, 2023 - 11:08Uppdaterad: måndag, 5 juni, 2023 - 15:28

Johans får Ålandsbankens kulturpris

Kulturjournalisten och konstkritikern Sebastian Johans får Ålandsbankens kulturpris för 2023. 

Det är Ålands kulturstiftelse som delar ut priset och Sebastian Johans får priset med motiveringen:
“Sebastian Johans är född 1978 och är bördig från Åland men bosatt i Uppsala. Han har magisterexamen i litteratur- och konstvetenskap samt journalistutbildning. Han är verksam som kulturjournalist och konstkritiker i bland annat Dagens Nyheter. Sebastian Johans debuterade med romanen Broarna där han skildrade Carls och Ida Levinas liv som åländska emigranter i New York i början av förra seklet. Broarna togs väl emot och blev Ålands bidrag till Nordiska rådets litteraturpris.  

I hans andra bok Döden och Kerstin är det 60-tal och handlingen utspelar sig omväxlande i Mariehamn och i Uppsala. I Mariehamn tar kapten Rönner farväl av livet. Han tänker igenom sitt långa liv till havs, på Nordsjön som alltid var nyckfull. Han minns sina två förlisningar. Hustrun hyr ut ett antal rum åt sommargäster. Såväl den döende kaptenen som sönerna har fått flytta på sig för att ge rum åt sommargästerna. Universitets sekreteraren i Uppsala Kerstin packar sina väskor och planerar för den efterlängtade semestern på Åland där hon har semestrat de fem senaste åren. Avståndet mellan kapten Rönners värld och Kerstins värld verkar långt men krymper efter hand."

Med sin medryckande berättarglädje blir Sebastian Johans en ambassadör inte bara för Åland utan för den välmående kulturscen som finns här, skriver Ålands kulturstiftelse.

Priset på 4.000 euro överlämnas torsdagen den 8 juni kl.19 i Ålands sjöfartsmuseums auditorium.

Sebastian Johans ska sommarprata i Ålands Radio den 11 augusti. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »