• J&L Shipping betalar för utbytet av vajern i Ängösund. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Per-Erik Cederqvist intervjuas av Felix Quarnström:
En längre intervju med Per-Erik Cederqvist (från Åland idag):
Publicerad: tisdag, 22 januari, 2019 - 16:05, uppdaterad: tisdag, 22 januari, 2019 - 17:22

J&L Shipping tar ansvar för incidenten i Ängösund

Landskapsregeringens infrastrukturavdelning höll i dag ett möte med rederiet J&L Shipping om den incident där ett fraktfartyg i helgen nästan kolliderade med Ängösunds linjefärja.

Enligt Per-Erik Cederkvist på infrastrukturavdelningen var mötet framgångsrikt, så till vida att J&L Shipping tar på sig ansvaret och kostnaderna för reparationer och arbete som annars hade tillfallit landskapet.
- För vår egen del var det ju just att byta ut kabeln och det arbete som det krävde som skulle ha kostat, men vi och J&L Shipping var överens när vi diskuterade alla ansvarsfrågor och så vidare. Vad de och gränsbevakningen sedan kommer fram till återstår ju att se, säger Cederkvist.

Kabeln ska nu vara utbytt, och Cederkvist hoppas att man kan lära sig något av incidenten.
- Det finns ju regler för hur man ska bete sig i just den där passagen, man ska blåsa i mistluren och söka radiokontakt oavsett vad man är för fartyg, säger han.

Fler Nyheter

Viking Lines näst bästa halvårsresultat sedan 2010

Viking Line presenterade idag sitt halvårsresultat för 2019. Bolaget redovisar en förlust på 8,8 miljoner för årets sex första månader.

Utbildningar inleds inom bygg, maskin- och metallbranscherna

Ålands gymnasium inleder sysselsättningsfrämjande utbildning inom bygg och maskin- och metallbranscherna.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Ett gäng förde oväsen – brottsanmälan upprättades

Polisen meddelar att man under nattpasset till tisdagen fick en anmälan om att ett gäng unga människor som förde oväsen och oenighet i ett grannskap på landsbygden, så mycket att polisen kallades till platsen.

Kommunreformen segar sig fram

Sunds kommundirektör Jens Andersén och kansliminister Nina Fellman:
Kommunernas arbete med att utse representanter till de arbetsgrupper som ska jobba med de planerade kommunsammanslagningarna går trögt.

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.