• J&L Shipping betalar för utbytet av vajern i Ängösund. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Per-Erik Cederqvist intervjuas av Felix Quarnström:
En längre intervju med Per-Erik Cederqvist (från Åland idag):
Publicerad: tisdag, 22 januari, 2019 - 16:05, uppdaterad: tisdag, 22 januari, 2019 - 17:22

J&L Shipping tar ansvar för incidenten i Ängösund

Landskapsregeringens infrastrukturavdelning höll i dag ett möte med rederiet J&L Shipping om den incident där ett fraktfartyg i helgen nästan kolliderade med Ängösunds linjefärja.

Enligt Per-Erik Cederkvist på infrastrukturavdelningen var mötet framgångsrikt, så till vida att J&L Shipping tar på sig ansvaret och kostnaderna för reparationer och arbete som annars hade tillfallit landskapet.
- För vår egen del var det ju just att byta ut kabeln och det arbete som det krävde som skulle ha kostat, men vi och J&L Shipping var överens när vi diskuterade alla ansvarsfrågor och så vidare. Vad de och gränsbevakningen sedan kommer fram till återstår ju att se, säger Cederkvist.

Kabeln ska nu vara utbytt, och Cederkvist hoppas att man kan lära sig något av incidenten.
- Det finns ju regler för hur man ska bete sig i just den där passagen, man ska blåsa i mistluren och söka radiokontakt oavsett vad man är för fartyg, säger han.

Fler Nyheter

Hamnbolaget ser positivt på framtiden

Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns Hamn AB gjorde ett resultat på drygt 250 000 euro under 2018. Det framgår av årsberättelsen. Styrelsens ordförande Roger Jansson är nöjd...

Rattfyllerist och fortkörare

I dag stannade polisen en personbil på Sundsvägen i Sund som framfördes i en hastighet av 112 kilomter per timmme på en sträcka där högsta tillåta...

Slopa tandvårdsbil och stöd för kommunreform

Slopa tandvårdsbilen och processtödet till kommunerna för att genomföra kommunsammanslagningen. Det föreslås i två budgetmotioner med anledning av landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2019.

Åland ska lämna B7-samarbetet

Kanslihandläggare Marcus Åkerblom intervjuas av Felix Quarnström:
Åland ska lämna B7-samarbetet. Det säger Marcus Åkerblom , kanslihandläggare på landskapets enhet för rättsliga och internationella frågor.

Grovt skattebedrägeri i rätten

Felix Quarnström rapporterar:
Drygt 150 000 euro i mervärdesskatt uteblev då tre komponentpaket för att bygga radhus köptes in i samband med Hassellängan-projektet i Kalmarnäs. Detta enligt en stämningsansökan där finska staten och tullväsendet står som målsägande.

Löfström andra viceordförande i sin riksdagsgrupp

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes i dag till andra viceordförande i Svenska riksdagsgruppen där Svenska Folkpartiet och den åländska ledamoten ingår.

Töftölinjens färja ersätts med mindre tonnage

Töftölinjens ordinarie vajerfärja med 100 tons kapacitet tas ur trafik för planerat underhåll i morgon, onsdag preliminärt fram till den 30 april.

TV-störningar på grund av servicearbete nattetid

På grund av servicearbeten hos underleverantör kommer det att förekomma störningar och kortare avbrott på Yles TV-kanaler (både SD- och HD-kvalitet)...

Språkforskare prisbelönas av kulturstiftelsen

Eva Sundberg och Ralf Svenblad som båda utforskat och dokumenterat åländskt språkbruk tilldelas Ålandsbankens kulturpris av Ålands kulturstiftelse.