Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 november, 2020 - 16:10Uppdaterad: tisdag, 17 november, 2020 - 17:35
  • Landskapsregeringen har nu svarat JK i frågan om rekryteringen av förvaltningschefen. Foto ÅRTV

JK utreder diskriminering vid tjänstetillsättning

Spelade åländsk härkomst roll vid rekryteringen av landskapets förvaltningschef? Det ska Justitiekanslern ta ställning till sedan det att en av de sökande till tjänsten har JK-anmält landskapsregeringen för rekryteringen av den nuvarande förvaltningschefen.

Den klagande som aldrig kallades till intervju hävdar diskriminering på grund av att personen inte är av åländsk börd och anser även att beredningen har dokumenterats bristfälligt.
Landskapsregeringen har nu givit sitt yttrande till JK där man i sin utredning försvarar landskapsregeringens prövningsrätt som innebär rätten att kalla vem man vill till intervju och rekrytera vem man vill. Landskapsregeringen beskriver några av anklagelserna som direkt felaktiga. Till exempel påståendet om att tjänsten inte utannonserades i riket och att man rekryterade en oerfaren ledare. Att den klagande i motsats till flera av motkandidaterna saknar erfarenhet av att leda större organisationer lyfts också upp. Däremot bemöts inte anklagelserna om diskriminering till följd av icke-åländsk härkomst.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »