Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 maj, 2024 - 17:16Uppdaterad: torsdag, 6 juni, 2024 - 13:21
  • Jessy Eckerman. Foto: Hasse Persson Bru

Jessy Eckerman: Snus och vårfågeljakt är inte de viktiga frågorna i EU-valet

Socialdemokraternas EU-kandidat Jessy Eckerman tror inte att ålänningar först och främst tänker på sig själva – eller att de söker en kandidat som hårdbevakar ”åländska” frågor. 

Miljö och klimat är viktiga frågor för Jessy Eckerman, liksom att stävja ytterhögerns tillväxt som hon beskriver som det enskilt största demokratihotet i EU. Därtill är hon intresserad av arbetsmarknadsfrågor, och säger att många arbetare befinner sig i en ytterst utsatt position i dagens EU. Snarare än en europeisk minimilön – ett förslag på bordet – vill hon föra fram den nordiska modellen. 

– Det finns arbetare som utnyttjas brutalt ... vår nordiska arbetsmarknad borde vara norm i hela Europa. Blir minimilön norm, kan det försvaga för arbetstagare här. 

Hon tycker att Åland ofta drivit små och nischade frågor i EU. 

– Många som pratar med mig på stan undrar om jag kommer att driva något annat än snus och vårfågeljakt. Ja, säger jag. Jag tycker det här är ett viktigare och större ideologiskt val om vår framtid. 

I ödesfrågan om kriget i Ukraina, vill Eckerman se ett starkt politiskt, ekonomiskt och militärt stöd för Ukraina – och att landet får hjälp att uppnå de krav som ställs för EU-medlemskap. Samtidigt ser hon EU som ett fredsprojekt och vill inte skicka soldater till Ukraina, inte ens om Ryssland hotar att vinna kriget.

– Jag är verkligen inte sugen på ett nytt världskrig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »