• Roger Jansson gav skarp kritik i sitt tal men också förslag på lösningar. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i Åland idags studio
Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i debatt om relationen till Finland
Publicerad: måndag, 17 december, 2018 - 06:01, uppdaterad: måndag, 17 december, 2018 - 17:19

Jansson vill starta union

Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på fastlandet i fredags.

Kontaktgruppen mellan landskapsregeringen och utrikesministeriet i Helsingfors firar i år 20-års jubileum och under firandet igår var bland annat president Tarja Halonen närvarande. Roger Jansson riktade i sitt tal mycket skrap kritik mot fastlandets hantering av åländska frågor.

- Dels gäller det organisationen i Helsingfors och hur den ska vara ordnad. Idag har vi sannerligen inte mycket organisation för självstyrelsen, säger Roger Jansson.

Han föreslår en rad förbättringar.

- Det viktigaste är att stadsrådets kansli skulle ha en egen tjänsteman för frågor som både direkt och indirekt berör Åland.

Ytterligare punkter är att Justitieministeriet skulle ha extra personal för ålandsärenden, att grundlagsutskottet skulle ha ett underutskott för lagstiftning som gäller Åland. Han säger också att ansvaret för att informera om Åland inte ska ligga på landskapet utan tydligt skötas av Stadsrådet. Vidare har han tankar på en union mellan Finland, Sverige och Åland.

- Det är mitt mest radikala förslag som jag tänkt på i många år. Redan idag har vi ju en del bilateral hjälp från Sverige när det gäller till exempel universitetsutbildning och public service.

Hans skarpa tal möttes av större förståelse än han vågat hoppas på från de fastländska deltagarna.

I en debatt i måndagens Åland idag debatteras förslaget, och de krav på ytterligare personal och andra verktyg han lyfte fram i sitt tal i Helsingfors

Fler Nyheter

Mördarsniglarna här för att stanna

Trädgårdsmästare Lasse Söderlund
-Vi kan nog inte räkna med någon minskning av antalet mördarsniglar med anledning av den torra sommaren, säger trädgårdsmästare Lasse Söderlund.

Delade meningar om kommunindelningsrapport

Marcus Henricson och Nina Fellman
Igår presenterade Landskapsregeringen den rapport rörande kommunsammanslagningarna som tagits fram sedan i somras, vid det första av tre informationstillfällen som anordnas i de blivande samarbetsområdena.

Drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn

En berusad man i omhändertogs i Västra hamnen igår och en drogpåverkad bilist stannades i Mariehamn.

Tobaksprojekt hoppas på fortsättning

Folkhälsans Irene Häger
Det är oklart hur många unga som använder tobak på Åland.

Två kandidater vidare i biskopsvalet

Den preliminära rösträkningen i biskopsvalet i Borgå stift visar att kyrkoherde Bo-Göran Åstrand och direktor Sixten Ekstrand går vidare till valets andra omgång den 10 april.

Person anhållen för flera bränder

En person är anhållen med anledning av brottsmisstanke kring tre eldsvådor som ägde rum i ett soprum på Scheffersgränd i Mariehamn i morse.

Miljöministern vill satsa på bättre kollektivtrafik

Miljöminister Camilla Gunell
I går berättade vi att bussbolaget Röde Orm har ansökt hos landskapsregeringen om att starta en snabblinje mellan Mariehamn och Godby med buss.

Hyresgästföreningen söker efterträdare

Mats Granesäter intervjuas:
Hyresgästföreningen på Åland som numera är aktiv som en grupp på facebook letar en efterträdare.

Tidigare färjeanställd kräver 26.000 i uppsägningslön

I går hölls en muntlig förberedelse i ett mål där en tidigare anställd inom skärgårdstrafiken är missnöjd med Ålands landskaspregerings sätt att hantera hans anställning.