Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 december, 2018 - 06:01Uppdaterad: måndag, 17 december, 2018 - 17:19
  • Roger Jansson gav skarp kritik i sitt tal men också förslag på lösningar. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i Åland idags studio

Jansson vill starta union

Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på fastlandet i fredags.

Kontaktgruppen mellan landskapsregeringen och utrikesministeriet i Helsingfors firar i år 20-års jubileum och under firandet igår var bland annat president Tarja Halonen närvarande. Roger Jansson riktade i sitt tal mycket skrap kritik mot fastlandets hantering av åländska frågor.

- Dels gäller det organisationen i Helsingfors och hur den ska vara ordnad. Idag har vi sannerligen inte mycket organisation för självstyrelsen, säger Roger Jansson.

Han föreslår en rad förbättringar.

- Det viktigaste är att stadsrådets kansli skulle ha en egen tjänsteman för frågor som både direkt och indirekt berör Åland.

Ytterligare punkter är att Justitieministeriet skulle ha extra personal för ålandsärenden, att grundlagsutskottet skulle ha ett underutskott för lagstiftning som gäller Åland. Han säger också att ansvaret för att informera om Åland inte ska ligga på landskapet utan tydligt skötas av Stadsrådet. Vidare har han tankar på en union mellan Finland, Sverige och Åland.

- Det är mitt mest radikala förslag som jag tänkt på i många år. Redan idag har vi ju en del bilateral hjälp från Sverige när det gäller till exempel universitetsutbildning och public service.

Hans skarpa tal möttes av större förståelse än han vågat hoppas på från de fastländska deltagarna.

I en debatt i måndagens Åland idag debatteras förslaget, och de krav på ytterligare personal och andra verktyg han lyfte fram i sitt tal i Helsingfors

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »