• Roger Jansson gav skarp kritik i sitt tal men också förslag på lösningar. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i Åland idags studio
Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i debatt om relationen till Finland
Publicerad: måndag, 17 december, 2018 - 06:01, uppdaterad: måndag, 17 december, 2018 - 17:19

Jansson vill starta union

Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på fastlandet i fredags.

Kontaktgruppen mellan landskapsregeringen och utrikesministeriet i Helsingfors firar i år 20-års jubileum och under firandet igår var bland annat president Tarja Halonen närvarande. Roger Jansson riktade i sitt tal mycket skrap kritik mot fastlandets hantering av åländska frågor.

- Dels gäller det organisationen i Helsingfors och hur den ska vara ordnad. Idag har vi sannerligen inte mycket organisation för självstyrelsen, säger Roger Jansson.

Han föreslår en rad förbättringar.

- Det viktigaste är att stadsrådets kansli skulle ha en egen tjänsteman för frågor som både direkt och indirekt berör Åland.

Ytterligare punkter är att Justitieministeriet skulle ha extra personal för ålandsärenden, att grundlagsutskottet skulle ha ett underutskott för lagstiftning som gäller Åland. Han säger också att ansvaret för att informera om Åland inte ska ligga på landskapet utan tydligt skötas av Stadsrådet. Vidare har han tankar på en union mellan Finland, Sverige och Åland.

- Det är mitt mest radikala förslag som jag tänkt på i många år. Redan idag har vi ju en del bilateral hjälp från Sverige när det gäller till exempel universitetsutbildning och public service.

Hans skarpa tal möttes av större förståelse än han vågat hoppas på från de fastländska deltagarna.

I en debatt i måndagens Åland idag debatteras förslaget, och de krav på ytterligare personal och andra verktyg han lyfte fram i sitt tal i Helsingfors

Fler Nyheter

Hammarudda är landets mest miljövänliga gård

Pristagare Tage Eriksson:
Världsnaturfonden WWF utnämner de åländska jordbrukarna Tage och Ulla Eriksson till Finlands mest miljövänliga jordbrukare.

Tufft 2018 för Smartpark

Vd Mattias Eriksson berättar om det tuffa året och förhoppningarna framöver:
Smartpark hade ifjol svårt att locka besökare till parken i Eckerö. Smartpark som i vanliga fall strävar efter ett besökarantal på 10 000, kom förra året endast upp i 8 500 besökare vilket ledde till en förlust för företaget.

Centern vill se eldrivna passagerarbåtar

Centern vill modernisera skärgårdstrafiken och ha en förbättrad tillgänglighet till skärgården, det skriver man i ett pressmeddelande. Nu vill man bland annat se ett försöksprojekt med eldrivna snabbgående passagerarbåtar.

Nu finns elektroniska Ålex redo för användning

Lagberedningschef Hans Selander berättar mer:
Nu har landskapet givit ut den elektroniska versionen av Ålands lagbok, Ålex. Lagberedningschefen Hans Selander berättar att man har arbetat med detta i ungefär tre års tid.

Nya förordanden inom Borgå stift på Åland

Pastor Thomas Lindh har förordnats till församlingspastor under perioden 08-28 juni 2019 i Mariehamns församling.

Kostnaderna för Kickoff 2019 uppgår till 22 000 euro

Under Ålands landskapsregerings sammanträde den 7 juni 2019 beslöt man att godkänna öppna högskolans offert angående seminariet Kickoff 2019.

LR avslår fastighetsreklamation

En fastighetsägare vill reklamera sitt husköp men landskapsregeringen väljer nu att lägga ner ärendet.

Dagsböter och körförbud för fortkörning

En kvinna dömdes i tingsrätten för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Skissritningarna för Prästkragen daghem godkända

Kommunfullmäktige i Saltvik har godkänt skissritningarna för en tillbyggnad av Prästkragen daghem.