• Roger Jansson gav skarp kritik i sitt tal men också förslag på lösningar. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i Åland idags studio
Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Gunnar Jansson, Roger Jansson och lantrådet Katrin Sjögren i debatt om relationen till Finland
Publicerad: måndag, 17 december, 2018 - 06:01, uppdaterad: måndag, 17 december, 2018 - 17:19

Jansson vill starta union

Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på fastlandet i fredags.

Kontaktgruppen mellan landskapsregeringen och utrikesministeriet i Helsingfors firar i år 20-års jubileum och under firandet igår var bland annat president Tarja Halonen närvarande. Roger Jansson riktade i sitt tal mycket skrap kritik mot fastlandets hantering av åländska frågor.

- Dels gäller det organisationen i Helsingfors och hur den ska vara ordnad. Idag har vi sannerligen inte mycket organisation för självstyrelsen, säger Roger Jansson.

Han föreslår en rad förbättringar.

- Det viktigaste är att stadsrådets kansli skulle ha en egen tjänsteman för frågor som både direkt och indirekt berör Åland.

Ytterligare punkter är att Justitieministeriet skulle ha extra personal för ålandsärenden, att grundlagsutskottet skulle ha ett underutskott för lagstiftning som gäller Åland. Han säger också att ansvaret för att informera om Åland inte ska ligga på landskapet utan tydligt skötas av Stadsrådet. Vidare har han tankar på en union mellan Finland, Sverige och Åland.

- Det är mitt mest radikala förslag som jag tänkt på i många år. Redan idag har vi ju en del bilateral hjälp från Sverige när det gäller till exempel universitetsutbildning och public service.

Hans skarpa tal möttes av större förståelse än han vågat hoppas på från de fastländska deltagarna.

I en debatt i måndagens Åland idag debatteras förslaget, och de krav på ytterligare personal och andra verktyg han lyfte fram i sitt tal i Helsingfors

Fler Nyheter

Kraftig brand i Godby

Räddningsledare Karl Nordlund
Just efter 15.30 igår på eftermiddagen kom det ett larm om en brand i ett garage i en radhuslänga i Godby i närheten av Optinova.

Polisen hade en del att stå i

Polisen hade en del att stå under kvällen och natten mellan lördag och söndag.

Vildsvin sköts i Geta

Skytten Tom Blomqvist intervjuas av Kjell Brändström
Finströmsjägaren Tom Blomqvist fällde vildsvin nummer två tidigt på lördagsförmiddagen i Höckböle, Geta inte alls långt ifrån den plats där det förra vildsvinet sköts.

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.