Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 februari, 2024 - 15:59Uppdaterad: fredag, 16 februari, 2024 - 16:01

Jan Hanses: Viking Line störs inte nämnvärt av Finnlines 

Åbolinjen är Viking Lines trumfkort, säger Jan Hanses i en kommentar till rekordresultatet 2023.

Under fredagsmorgonen presenterade Viking Line sitt bästa resultat sedan bolaget börsnoterades för nästan 30 år sedan. Rörelseresultatet uppgår till hela 55 miljoner euro, trots att omsättningen minskat en aning. 

Rederiets vd Jan Hanses är av förekommen anledning nöjd. 

Han säger att kapaciteten på marknaden nu anpassats till en nivå som möjliggör vinster. Samtidigt lyfter han fram rederiets satsningar på huvudrutten mellan Åbo, Åland och Stockholm som en förklaring till de fina siffrorna. Där har Viking Line genom satsningar på nya fartyg en marknadsandel på över 70 procent. 

Också Finnlines försöker slå sig in på motsvarande linje, med lite andra hamnar. Hur ser du på den konkurrensen? 

– Hittills har vi inte störts av dem. I marknadsandelen på 70 procent räknar vi in också Finnlines. Konkurrensen från deras del är närmast på fraktsidan, men också där har vi en fördel i och med att vi går in till Stockholm, det finns ett segment av marknaden som vill komma in där på morgonen och dem betjänar vi.

I intervjun i ljudklippet ger Hanses även sin syn på bunkerpriserna, satsningen på Gottlandsbolaget, utsläppshandeln och vägen mot klimatneutralitet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »