• Älgstammen kämpar i motvind. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Fanny Sjögren, ordförande i Vårdö jaktvårdsförening:
Publicerad: onsdag, 11 september, 2019 - 07:27

Jaktlag drar ner på årets älgjakt

Årets älgjakt närmar sig, men den åländska älgstammen kämpar i motvind. Det gör att flera jaktlag tar en paus från älgjakten i år.

- Vi har bestämt att det stora jaktlaget på Vårdö kommer att ha jaktpaus i år eftersom vi tycker att älgbeståndet är för litet. Framför allt har vi reagerat på att det har varit väldigt få kalvar i år. Jag vet att det är fler jaktlag som också tycker det och som kommer att ha jaktpaus, men exakt hur många det är vet jag inte, säger Fanny Sjögren, ordförande i Vårdös jaktvårdsförening.

Enligt Roger Gustavsson, jakthandläggare på landskapets enhet för jakt- och viltvårdsfrågor är det svårt att veta exakt vad som ligger bakom det svaga älgbeståndet, men han tror att förra årets torka kan ha varit en orsak.

- Förra året kunde vi se att älgkalvarna hade svårt att klara sig. Det här året märker vi att älgkorna har varit för svaga för att bära kalvar, så det är väldigt få kalvar som föds.

 

Fler Nyheter

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.

Poststrejken fortsätter i riket

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lade fram ett medlingsbud angående poststrejken igår och nu på förmiddagen meddelade Post- och Logistikunionen Pau att dom inte godkänner medlingsbudet.

Anton Nilsson slutar som Ålands specialmedarbetare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
På måndag kommer Ålands nuvarande specialmedarbetare, Anton Nilsson, att börja på ett nytt jobb på EU-kommissionen. Detta innebär att han också kommer att sluta som Ålands specialmedarbetare i Europaparlamentet efter fyra år vid posten.

22 träd tas ned på Södragatan och Norragatan

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Sammanlagt 22 träd tas ned på Norragatan och Södragatan i centrum av Mariehamn.

Emil Eriksson blir vd för Ålands Radio

Hör Emil Eriksson och Mia Hanström:
Emil Eriksson har utsetts till ny vd för Ålands Radio och TV Ab och tillträder tjänsten efter årsskiftet. - Jag tycker det verkar vara en intressant tjänst med utmaningar, samtidigt som public service är ett väldigt viktigt uppdrag i samhället att ytterst värna och försvara demokratin, säger han.

Sid flyttar till Seinäjoki

Nyhetsnotisen i ljudformat
Robin Sid har skrivit på ett kontrakt med SJK som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Inga besked om ÅBF-utredning

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.