Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 september, 2019 - 07:27
  • Älgstammen kämpar i motvind. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Jaktlag drar ner på årets älgjakt

Årets älgjakt närmar sig, men den åländska älgstammen kämpar i motvind. Det gör att flera jaktlag tar en paus från älgjakten i år.

- Vi har bestämt att det stora jaktlaget på Vårdö kommer att ha jaktpaus i år eftersom vi tycker att älgbeståndet är för litet. Framför allt har vi reagerat på att det har varit väldigt få kalvar i år. Jag vet att det är fler jaktlag som också tycker det och som kommer att ha jaktpaus, men exakt hur många det är vet jag inte, säger Fanny Sjögren, ordförande i Vårdös jaktvårdsförening.

Enligt Roger Gustavsson, jakthandläggare på landskapets enhet för jakt- och viltvårdsfrågor är det svårt att veta exakt vad som ligger bakom det svaga älgbeståndet, men han tror att förra årets torka kan ha varit en orsak.

- Förra året kunde vi se att älgkalvarna hade svårt att klara sig. Det här året märker vi att älgkorna har varit för svaga för att bära kalvar, så det är väldigt få kalvar som föds.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »