• Jägarexamen krävs för all jakt. Det säger jaktförvaltare Roger Gustavsson. Foto: Tomas Tornefjell.
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 22 juli, 2019 - 16:45, uppdaterad: tisdag, 23 juli, 2019 - 17:13

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Det framgår av landskapsregeringens statistik över jaktåret 2018-2019. Av de som tog jägarexamen under 2018 var 47 procent kvinnor. År 2017 var motsvarande siffra 32 procent och 2016 utgjorde kvinnor 25 procent av de som tog jägarexamen.

Intresset för jaktturism tenderar också att öka. Sammanlagt 971 gästande jägare löste jaktkort på Åland under 2018-2019, vilket motsvarar 22 procent av de 3389 jaktkort som såldes. Allt fler ungdomar har också börjat jaga under de senaste åren. Jakthandläggare Roger Gustavsson säger att det första steget för den som vill börja jaga är att ta jägarexamen. Efter det kan man lösa jaktkort och skaffa vapenlicens.

En förklaring till det ökade jaktintresset kan vara att det under 2018 infördes en ny kursbok för jägarexamen.

- Det gamla kursmaterialet från 80-talet var gjort med stenciler och hade små suddiga bilder. Nu har vi en fin pärm med färgbilder och mycket luft i texten. Det säger Roger Gustavsson.

 

Fler Nyheter

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.

Fortfarande många hushåll utan el

David Karlsson, vd, Ålands Elandelslag
Det pågår strömavbrott i stora delar av fasta Åland. Under morgonen var det fler än 3000 hushåll som var utan el.

Man dömd till böter för hot

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till dagsböter på 90 euro efter att han har hotat en ordningsvakt till livet. Det var i början på sommaren som mannen avlägsnades från ett hotell i staden. Då slog mannen mot ordningsvakten och uttalade att han avsåg att döda ordningsvakten och att han skulle söka upp denne.

Person gripen med efterlysningar i riket

Nyhetsnotisen i ljudform:
En person ljög om sina personuppgifter för polisen efter att ha blivit gripen under tisdagskvällen. Personen i fråga visade sig ha 18 aktiva efterlysningar, flera som innebar transport till fängelset i riket.