• Jägarexamen krävs för all jakt. Det säger jaktförvaltare Roger Gustavsson. Foto: Tomas Tornefjell.
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell (längre version från Åland idag)
Publicerad: måndag, 22 juli, 2019 - 16:45, uppdaterad: tisdag, 23 juli, 2019 - 17:13

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Det framgår av landskapsregeringens statistik över jaktåret 2018-2019. Av de som tog jägarexamen under 2018 var 47 procent kvinnor. År 2017 var motsvarande siffra 32 procent och 2016 utgjorde kvinnor 25 procent av de som tog jägarexamen.

Intresset för jaktturism tenderar också att öka. Sammanlagt 971 gästande jägare löste jaktkort på Åland under 2018-2019, vilket motsvarar 22 procent av de 3389 jaktkort som såldes. Allt fler ungdomar har också börjat jaga under de senaste åren. Jakthandläggare Roger Gustavsson säger att det första steget för den som vill börja jaga är att ta jägarexamen. Efter det kan man lösa jaktkort och skaffa vapenlicens.

En förklaring till det ökade jaktintresset kan vara att det under 2018 infördes en ny kursbok för jägarexamen.

- Det gamla kursmaterialet från 80-talet var gjort med stenciler och hade små suddiga bilder. Nu har vi en fin pärm med färgbilder och mycket luft i texten. Det säger Roger Gustavsson.

 

Fler Nyheter

Sista omgången för ÅU

Imorgon lördag klockan 14.00 är det avspark i de sista matcherna i grundomgången i Damernas liga.

PAF samrbetar i Schweiz

Ålands penningautomatförening, PAF, har inlett ett samarbete med Grand Casino Luzern i Schweiz.

Landskapsläkartjänsten delas

Den tidigare tjänsten som landskapsläkare har ombildats och annonseras nu ut som två separata tjänster. Den ena tjänsten är medicinsk, den andra byråkratisk.

Lumparland utser kommunförhandlare

Kommunstyrelsen i Lumparland beslöt enhälligt på sitt senaste möte att föreslå för fullmäktige att kommunen svarar ja på förfrågan om att gemensamt med Jomala, Lemland, Eckerö och Hammarland försöka utarbeta ett samgångsavtal för en reform av kommunstrukturen på Åland.

Finansministerns budskap gick hem

Mats Perämaa, finansminister
När finansminister Mats Perämaa (lib) under torsdagen träffade sin finländska kollega, finansminister Mika Lintilä, var det inför en situation som verkar vara densamma som under slutrakan för den förra regeringen.

Blågröna alger har minskat från förra veckan

Mängden cyanobakterier, även kallade för blågröna alger har minskat från förra veckan såväl i sjöarna som i havsområdena.

Stort behov av elevassistenter i skolorna

Föreståndare Niklas Wasén:
- Det finns ett stort behov av elevassistenter och det är alltid en utmaning att rekrytera dessa. Det säger Niklas Wasén som är föreståndare på Näfsby skola i Hammarland.

Ålandsministern besöker Åland

Ålandsminister och justitieminister Anna-Maja Henriksson besöker Åland nästa vecka, närmare bestämt på tisdagen.

Sossarna i stan lanserade valprogram

Sara Kemtter och Karl-Johan Fogelström
Mariehamns socialdemokrater presenterade idag sitt valprogram inför höstens kommunalval. Sammanlagt ställer 20 kandidater upp för partiet i år, och programmet baserar sig på fyra teman.