Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 januari, 2019 - 10:11Uppdaterad: tisdag, 15 januari, 2019 - 10:49
  • Henrik Bäckman värderar skogsskador åt Ålands ömsesidiga försäkringsbolag. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru.

Jägmästare om skogen i dag och i framtiden

- Jag har aldrig upplevt något liknande och så här många skador. Det säger jägmästare Henrik Bäckman som sedan nästan 30 år tillbaka är värderingsman för Ålands ömsesidiga försäkringsbolags skogsförsäkring.

- I Sverige och på finska sidan har det ju varit sådana här stormar förut men här på Åland har vi klarat oss förvånansvärt bra, säger Bäckman.

Förutom de direkta skadorna finns oro för vad som händer med skogen i framtiden.
- Vissa insekter är skadliga. När de blir tillräckligt starka kan de attackera växande skog. Om till exempel granbarkborrarna blir för många så kan döda växande granar, säger Bäckman.

Henrik Bäckman intervjuades i Gomorron i morse och då talade han också om braseldning, som kanske är det enklaste sättet för vanliga tomtägare att bli av med ris. I skogen brukar man däremot låta ris ligga så att barren faller av och ger näring till marken, och sedan flisar man resten och för flisen till fjärrvärmeverket i Mariehamn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »