Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 november, 2023 - 05:48
  • Annika Hambrudd (C). Foto: Martina Eriksson

Istanbulkommittén ska styra det åländska arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Istanbulkommittén samlar chefer från olika myndigheter i det gemensamma uppdraget att motverka och förebygga mäns våld mot kvinnor.   

Kommittén tillsattes 2021 som en del av implementeringen av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet som går under namnet Istanbulkonventionen. Tidigare i år valde minister Annika Hambrudd (C), som ansvarar för jämställdhetsfrågor, att göra gruppen permanent. Hennes förhoppning är att kommittén hädanefter ska fungera som en styrgrupp.  

– Det finns ett syfte i att sitta tillsammans och skapa bryggor och förståelse. Och är det någonstans som det brister så är förhoppningen att man löser saker och ting säger Annika Hambrudd och fortsätter: 

–Vi behöver vara på framkanten. Våld i nära relationer är en form av pandemi och förekommer betydligt mer i det åländska samhället än vad vi tror.  

I Istanbulkommittén finns bland annat representanter från KST, polisen, ÅHS och kyrkan.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »