Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 oktober, 2021 - 10:15Uppdaterad: torsdag, 7 oktober, 2021 - 15:04
  • Gulbukig sköldpadda. Bild från SLU Artdatabanken.

Invasiv sköldpadda hittad i Hammarland

Skalet från en sköldpadda som tros vara en gulbukig vattensköldpadda har hittats i en skog i närheten av Långträsk i Hammarland.

Det rör sig sannolikt om ett husdjur som släppts ut i naturen och bedömningen är att skalet legat där en längre tid. Miljöbyrån vill upplysa om att det är strikt förbjudet att saluföra, föda upp eller släppa ut individer av T. Scripta, vattensköldpaddor, och dess underarter i naturen enligt EU-förordning. Miljöbyrån vill även upplysa om att man inte överhuvudtaget ska släppa ut husdjur i naturen bara för att man har tröttnat på dem. Det är brottsligt och inhumant och man riskerar indirekt orsaka stor skada på naturen.

Den gulbukiga vattensköldpaddan förekommer naturligt i USA och Mexiko men har spritts över världen som husdjur. Den är klassificerad som en invasiv art inom EU.

Landskapets miljöbyrå uppmanar människor som rör sig runt och på Långträsk och intilliggande vatten att vara uppmärksamma på den här typen av fynd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »