Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 september, 2020 - 22:00Uppdaterad: fredag, 18 september, 2020 - 06:48
  • Finansminister Torbjörn Eliasson. Foto Nina Smeds

”Det intressanta är statens inkomster”

Riksregeringens budgetförslags minus på 10 miljarder euro är inte direkt oroande för Åland säger finansminister Torbjörn Eliasson (C).

- Det kanske allra viktigaste för oss just nu är våra inkomster, hur stora de kommer att bli nästa år, säger han.

Det handlar om skatteåterbäringen från riket, det så kallade avräkningsbeloppet, och övergången till det nya ekonomiska systemet som träder i kraft år 2023 efter en två års övergångsperiod. Det innebär att två skattesystem fungerar parallellt under två år.
- Det gör det svårt att kalkylera inkomsterna, säger Torbjörn Eliasson.

Han går nu och väntar på att Ålandsdelegationen ska fastslå summan för avräkningsbeloppet för 2021. Det beloppet har stor betydelse hur Åland kan budgetera för år 2021.

- Vi har varit oroliga med tanke på vad som hänt under det här året. Då hade vi 270 miljoner i grundinkomster i budgeten och plötsligt försvann 30 miljoner av dem, säger Torbjörn Eliasson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »