Publicerad: fredag, 20 september, 2019 - 15:39Uppdaterad: fredag, 20 september, 2019 - 17:39

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Joakim Söderberg myndighetschef för Datainspektionen berättar hur allvarligt det här är.

-Det är tillräckligt allvarligt för att man ska få kritik. När dokumentationen saknas kan man inte visa att man följer lagen och det är det som dataskyddsförordningen handlar om. Med hjälp av sakkunnig har vi konstaterat att det finns brister i dokumentationen men det går nog att lösa relativt enkelt genom ett samtal mellan landskapet och leverantören, säger Joakim Söderberg.

Han säger att man i god tid meddelat landskapsregeringen om problematiken. Även om Datainspektionen har möjlighet att stoppa I-valet anser Joakim Söderberg inte att det skulle vara en proportionerlig åtgärd.

Dan E Eriksson förvaltningschef på landskapsregeringen anvarar för personskyddsavtalet.

-Vi måste analysera den här kritiken nu och se var det är skon klämmer. Innan vi har analyserat det kan jag inte svara på om vi hinner åtgärda det här innan valet eller om vi håller med om kritiken, säger Dan E Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »