• Joakim Söderberg på datainspektionen:
Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Joakim Söderberg, myndighetschef på Datainspektionen (längre inslag från Åland idag)
Dan E Eriksson, förvaltningschef på landskapsregeringen (längre inslag från Åland idag)
Publicerad: fredag, 20 september, 2019 - 15:39, uppdaterad: fredag, 20 september, 2019 - 17:39

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Joakim Söderberg myndighetschef för Datainspektionen berättar hur allvarligt det här är.

-Det är tillräckligt allvarligt för att man ska få kritik. När dokumentationen saknas kan man inte visa att man följer lagen och det är det som dataskyddsförordningen handlar om. Med hjälp av sakkunnig har vi konstaterat att det finns brister i dokumentationen men det går nog att lösa relativt enkelt genom ett samtal mellan landskapet och leverantören, säger Joakim Söderberg.

Han säger att man i god tid meddelat landskapsregeringen om problematiken. Även om Datainspektionen har möjlighet att stoppa I-valet anser Joakim Söderberg inte att det skulle vara en proportionerlig åtgärd.

Dan E Eriksson förvaltningschef på landskapsregeringen anvarar för personskyddsavtalet.

-Vi måste analysera den här kritiken nu och se var det är skon klämmer. Innan vi har analyserat det kan jag inte svara på om vi hinner åtgärda det här innan valet eller om vi håller med om kritiken, säger Dan E Eriksson.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.