Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 september, 2023 - 21:00Uppdaterad: torsdag, 21 september, 2023 - 19:30

“Inte en bra situation” - Christian Wikström bekymrad över Nordic Jetlines dominans över skärgårdstrafiken

Infrastrukturminister Christian Wikström är orolig för konkurrensläget inom skärgårdstrafiken, men konstaterar samtidigt att landskapsregeringen måste följa de upphandlingsregler som finns. Detta apropå beslutet om att Nordic Jetline tar över driften på Föglölinjen från och med nästa år. 

– Samma företagskoncern har kontroll över majoriteten av linjerna i skärgården, det är inte en bra situation, det blir ett sårbart system, säger Wikström. 

Nu vill infrastrukturministern fundera på hur man kunde göra om upphandlingsförfarandet för att minska risken för alltför ensidig dominans på marknaden. 

– Vi har haft en del utmaningar på Åva-Osnäslinjen under sommaren. Men alla anbud måste behandlas lika, säger Wikström. 

EW Finland och Nordic Jetline hade gett ett ovanligt lågt anbud i upphandlingen av Föglölinjen, vilket föranledde att Landskapsregeringen begärde en utredning kring priset. 

– Det är ganska strikt hur man får avbryta en upphandling, men för att utesluta en aktör från en upphandling behöver man väldigt tydliga skäl. 

Att ni ställde frågan var då ett sätt för er att försöka avbryta? 

– Vi behöver vara noga när det kommer in anbud och kontrollera dem, så att allting sköts korrekt. Det var inte något vi gjorde bara med det här företaget, utan vi har gjort det här tidigare också.  

Ansgar Ab, som sköter driften av Föglölinjen just nu, kommer inte att besvära sig mot landskapsregeringens beslut. Enligt Tomas Lindqvist vid Ansgar Ab ser man inte att ett besvär skulle ändra på Landskapsregeringens beslut.  

– Vi följer spelreglerna i samhället och denna gång var vi tyvärr inte framgångsrika i upphandlingen, säger Lindqvist. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »