Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 september, 2022 - 14:28Uppdaterad: tisdag, 27 september, 2022 - 14:31
  • Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Insisterar på sjöfartsundantag vid utsläppshandel

Om och när EU inför ett system för handel med utsläppsrätter så innebär det ett hårt slag för sjöfarten. Det fruktar landskapsregeringen och det är något man framfört i ett PM till kommunikationsministeriet.

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) menar att Åland drabbas oproportionerligt mycket av utsläppsrätter, som önation och på grund av vintrarnas isar. Men i det nuvarande förslaget finns en öppning till ett undantag som landskapsregeringen vill att Finland aktivt ska stöda. Det skulle innebära att fartyg som kör frakt och som trafikerar mellan Åland och Finland, även om de också kör utrikes, först år 2031 skulle innefattas av utsläppshandeln. Skärgårdstrafiken skulle oavsett inte omfattas.

- Förhoppningen är att man under de här åren får lite andrum och att tekniken hinner utvecklas, säger Christian Wikström.

Han menar att undantaget går hand i hand med Ålands hållbarhetsagenda.

- Sjöfarten satsar på hållbarhetsarbete och minskar deras intäkter skulle det bli mindre pengar över för det arbetet. Och när man pratar om hållbarhet så måste det också finnas en ekonomisk realism, så att vi kan leva och bo här på Åland till ett skäligt pris, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »