Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 april, 2021 - 16:11Uppdaterad: fredag, 9 april, 2021 - 16:11

Inre gränskontroller kan upphöra i juni

Inre gränskontroller kan upphöra från och med juni, det meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) på en presskonferens i dag. Men huruvida det blir en verklighet eller ej beror på hur smittläget ser ut i andra EU-länder.

Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot, berättar att det ändå finns en viss osäkerhet då det är ett förslag på hur man kan öppna upp samhället.

- Man önskar från den finska regeringens sida att man lättar på restriktioner och möjliggör större resandet för turister. Däremot beror det på hur smittläget ser ut i Finland, hur många som har fått vaccin samt hur läget ser ut i närregioner, säger han.

Förvaltningschefen John Eriksson ser positivt på planen att inre gränskontroller kan upphöra och lyfter samtidigt betydelsen av sommarmånaderna som är oerhört viktiga för besöksnäringen och rederierna.
- Det är ett steg i rätt riktning att vi får öppnare gränser i juni. Det är ytterst viktigt för Ålands del när det gäller frågor om gränsrestriktioner för det bästa är att gränserna öppnar upp sig så snabbt som möjligt, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »