Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 december, 2017 - 05:50Uppdaterad: tisdag, 5 december, 2017 - 05:53
  • Fifax har inte tillstånd att släppa ut processvatten i en dagvattenbassäng. Arkivfoto.

Inget tillstånd för Fifax processvatten

Varken Eckerö kommun eller Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, hade gett tillstånd åt Fifax att släppa ut processvatten i en dagvattenbassäng.

- Varken vi eller ÅMHM hade gett lov till att processvatten släpptes ut i dagvattenbassängen och det var rätt så ny information för mig, säger Arsim Zekaj, kommundirektör i Eckerö.

Zekaj hade utgått från att det fanns något tillstånd som gjorde det möjligt för Fifax att släppa ut processvatten i dagvattenbassängen. Kommunen har gett bygglov för bassängen när det gäller dagvatten, men inte för processvatten.
Enligt Zekaj kan inte kommunen gå in med någon form av åtgärder när det gäller processvattnet, utan det ligger på ÅMHM:s bord

Fifax har installerat reningsverk som processvattnet går igenom innan det släpps ut och kommunen ska ha slutsyn på reningsverket inom de närmaste dagarna. ÅMHM inspekterade reningsverket i augusti och då sades att allt såg bra ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »