Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 april, 2021 - 17:08Uppdaterad: fredag, 30 april, 2021 - 17:12
  • Folkhälsan uppvaktade smittspårarna med Majblommor för deras gedigna arbete. Foto: Samarth Katiyar

Inget privatliv för smittspårare när coronan slog hårt

Incidenstalet på Åland har varierat stort under det gångna året men som högst var det runt sportlovsveckan.

Många fall innebar också ett hästjobb för smittspårarna vars dagar blev längre och längre. Katinka Holmström, sjukskötare och smittspårare på ÅHS, berättar att de jobbade sju dagar i veckan när det var som värst.

- Det slutade med att vi jobbade till halv tolv på kvällarna, for hem för att sova och åkte sedan på jobb igen klockan 8 för smittspårningen, säger hon.
Även Viveca Mansnerus-Mattsson, sjukskötare och smittspårare på ÅHS, berättar att det har varit intensivt med smittspårningen under vissa perioder. Viveca och Katinka berättar att de jobbade med sitt vanliga jobb framtill eftermiddag men därefter fokuserade de på smittspårningen tills alla var i karantän, väldigt ofta blev det övertid.

- Överlag tycker jag att det har gått bra även om vi har haft tuffa tider periodvis, det har varit intensivt men samarbetet har varit bra. Utmaningarna har varit att kombinera vårt jobb med smittspårningen, säger Viveca Mansnerus-Mattsson.
I dag hyllades smittspårarna för sitt gedigna arbetet under pandemin med Majblommor.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »