Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 februari, 2023 - 16:04Uppdaterad: onsdag, 8 februari, 2023 - 23:03
  • De åländska elbolagen är inte i behov av nödlån. Bild från Kraftnät Åland

Inget behov av nödlån: "Vi löste det på annat sätt"

Inget av elbolagen på Åland har längre ett behov av det nödlån som blivit godkänt.

Landskapsregeringen skickade en förfrågan till EU-kommissionen om att vara borgenär åt Ålands Elandelslag och Mariehamns Energi om ett stöd på 15 miljoner euro. Som Ålands Radio rapporterade på tisdagen har kommissionen godkänt förfrågan.

Ålands Elandelslags vd David Karlsson, förklarar dock att behovet var som störst i höstas, men att sänkta elpriser, en mer stabil marknad och banklån gjorde att de klarade sig.

- Det där var något vi ansökte om tidigt i höstas och nu fick vi svaret, men vi löste det på annat sätt, säger David Karlsson.

Robert Kjellberg, vd vid Mariehamns Energi, skriver i ett mail att inte heller de har ett behov av nödlånet. Detta bland annat i och med de sänkta elpriserna, men också då Kjellberg tror att det finns andra alternativa lånemöjligheter som är mer lämpliga för deras verksamhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »