Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 april, 2012 - 14:37Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Ingen utbildning för mopedister

Mopedbilar är populära bland ungdomar som ett alternativ till en vanlig moped. Men att köra mopedbil är inte helt riskfritt. Senast i går kolliderade en mopedbil med en personbil i centrala Mariehamn och de två som färdades i mopedbilen blev skadade, varav en allvarligt. Trafiksäkerhetskonsulent Catharina Smiderstedt säger att det på Åland saknas utbildning för att få köra moped och mopedbil. Hon tycker att man ska skilja mer mellan moped och mopedbil. -Så fort du sätter dig i en mopedbil räknas du som bilist i trafiken. Men du har inte det skydd som en vanlig bilist har. Jag ser ingen anledning till att man inte ska höja åldersgränsen för att köra mopedbil. En bättre utbildning är också en lösning, säger Catharina Smiderstedt. Bilskolelärare Filip Friberg säger att det finns en lag om mopedkörkort men att den börjar gälla först i januari 2013. Han tycker att den borde ha trätt i kraft redan nu. -Ja det är ju alltid så att börjar man köra så borde man ju ha någon sorts utbildning när man ska ut i trafiken också, säger Filip Friberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »