Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 12:36Uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 14:22
  • I dag bor Corinne Birns mormor på Folkhälsans allaktivitetshus. Foto: Tomas Tornefjell.

Ingen subjektiv rätt till plats på äldreboende

-Det finns ingen subjektiv rätt att få plats på ett äldreboende. Det säger stadens vikarierande äldreomsorgschef Pernilla Karlsson. Enligt henne utgår man från klientens bästa med utgångspunkten att man ska kunna bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst, dagvård och andra stödåtgärder.

Frågan om rätt till plats på ett äldreboende har i dagarna aktualiserats i en insändare där Corinne Birn skriver att hennes 92-åriga mormor inte kan få plats på ett äldreboende, eftersom hon inte har hemtjänst 7 dagar i veckan i sitt nuvarande lägenhetsboende i Folkhälsans hus i Mariehamn.

Mariehamns stads vikarierande äldreomsorgschef Pernilla Karlsson säger att hon inte får uttala sig i enskilda fall, men att det rent generellt fungerar så att klienten, eller dennes ombud, gör en ansökan till äldremsorgen om att man önskar plats på ett boende.

-När en sådan ansökan är gjord gör staden en utredning om vilken typ av boende som är bäst för klienten, säger Pernilla Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »