• I dag bor Corinne Birns mormor på Folkhälsans allaktivitetshus. Foto: Tomas Tornefjell.
Corinne Birn och Pernilla Karlsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Publicerad: fredag, 14 september, 2018 - 12:36, uppdaterad: fredag, 14 september, 2018 - 14:22

Ingen subjektiv rätt till plats på äldreboende

-Det finns ingen subjektiv rätt att få plats på ett äldreboende. Det säger stadens vikarierande äldreomsorgschef Pernilla Karlsson. Enligt henne utgår man från klientens bästa med utgångspunkten att man ska kunna bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst, dagvård och andra stödåtgärder.

Frågan om rätt till plats på ett äldreboende har i dagarna aktualiserats i en insändare där Corinne Birn skriver att hennes 92-åriga mormor inte kan få plats på ett äldreboende, eftersom hon inte har hemtjänst 7 dagar i veckan i sitt nuvarande lägenhetsboende i Folkhälsans hus i Mariehamn.

Mariehamns stads vikarierande äldreomsorgschef Pernilla Karlsson säger att hon inte får uttala sig i enskilda fall, men att det rent generellt fungerar så att klienten, eller dennes ombud, gör en ansökan till äldremsorgen om att man önskar plats på ett boende.

-När en sådan ansökan är gjord gör staden en utredning om vilken typ av boende som är bäst för klienten, säger Pernilla Karlsson.

Fler Nyheter

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.

Köp av släckningsutrustning får landskapsstöd

Två satsningar på brandsäkerhet får nu landskapsstöd. Föglö kommun kommer att få landskapsstöd för anskaffning av en lätt släckningsbil, enligt...