Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 juli, 2018 - 06:16
  • Jättelokan är mycket större än andra lokor. Arkivfoto: Josefina Jansson.
  • Naturvårdsintendent Maija Häggblom. Arkivfoto: Linn Ekebom.

Ingen stor ökning av jätteloka

Nu och då får landskapsregeringen in misstänkta observationer av växten jätteloka. På miljöbyrån säger naturvårdsintendent Maija Häggblom att det oftast rör sig om vanliga inhemska arter och att förekomsten av jätteloka inte ökat särskilt mycket.

En jätteloka känns igen på att den är mycket större än andra lokor. Den kan bli 3,5 meter hög, blommorna är vita och sitter i stora, platta, välvda flockar. Bladen är borsthåriga, mycket stora och ofta med tre parflikiga, grovtandade, spetsiga småblad. Stjälken är grov, borsthårig, rödfläckig och kan bli upp till 10 centimeter i diameter. Växten är är giftig och kan ge svåra skador vid beröring på huden.

Enligt Maija Häggblom är det bra att skicka en rapport även om man är osäker på att det är en jätteloka man hittat eftersom växten är invasiv och bör bekämpas. På regeringen.ax finns ett formulär eller så kan man ringa in sin observation.

- Vi vill veta vem som hittat växten och det är viktigt att ange exakt var växten finns så att vi hittar den när vi åker ut och granskar, säger Häggblom.

Hittills vet landskapsregeringen att jätteloka observerats i Finström Torrbolstad och Ämnäs, Lemland Granboda, Lumparsund, Föglö Björsboda, Jomala Torp, Mariehamn, Saltvik Bertby, Haraldsby och Hullby samt Vårdö Simskäla.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »