Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 juli, 2020 - 10:19
  • Jonas Lundberg, ordförande på Ålands potatisodlarförening, är inte orolig för koloradoskalbaggar på Åland. Arkivfoto.

Ingen oro för koloradoskalbaggar på Åland

Finska livsmedelsverket uppmanar landets potatisbönder att hålla ett öga på potatisblasten för att i ett tidigt skede kunna identifiera en eventuell förekomst av koloradoskalbaggar.

Skalbaggarna kan orsaka stor skada på potatisskörden, men enligt Jonas Lundberg, ordförande på Ålands potatisodlarförening, är man inte oroliga.

- Vi har aldrig haft koloradoskalbaggen på Åland och även på fastlandet har det bara förekommit några enstaka fall, säger Jonas Lundberg.

Enligt honom kommer föreningen inte att uppmana de åländska odlarna att särskilt undersöka sina fält.

- Vi räknar med att våra odlare tar eget ansvar. Skulle man hitta koloradoskalbaggar har man anmälningsplikt, men varje år har vi en genomgång av odlingarna via Orkla och tillsammans med hushållningssällskapet, och om något inte står rätt till kommer det fram då, säger Jonas Lundberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »