Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 maj, 2023 - 06:03
  • Förordningen gällande hållande av katt ska förnyas. Arkivbild.

Ingen ny djurskyddslag – men ministern vill se hårdare lagstiftning för att få bort förvildade tamkatter

Trots ett medborgarinitiativ med över tusen underskrifter och att det fanns med i regeringsprogrammet så blir det ingen ny åländsk djurskyddslag under den här mandatperioden.  

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), som har frågan på sitt bord, säger att det beror på att man har inväntat rikets lagstiftning. Däremot sker arbete för att förnya förordningarna som styr reglerna kring hållandet av katt och hund samt hästar.   

Han säger att landskapsregeringen först måste diskutera frågorna internt innan han går närmare in på detaljerna, men personligen önskar han skärpt lagstiftning gällande katter.  

– Vi skulle kunna bli av med förvildade tamkatter. Jag tycker det skulle vara bra om vi inte hade okastrerade katter utomhus mer, säger han.  

Det här var också något som undertecknarna av medborgarinitiativet förde fram.  

– Okastrerade katter eller förvildade katter orsakar stor skada på den biologiska mångfalden, säger han.  

Rent generellt anser Christian Wikström att det finns ett behov av att förnya djurskyddslagstiftningen så att det blir lättare att lagföra när djur behandlas illa. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »