Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 maj, 2023 - 14:41Uppdaterad: torsdag, 25 maj, 2023 - 16:17

Ingen kriskommunlag: “Det får bli en senare fråga”

Landskapsregeringen kommer inte att lämna ett förslag på en kriskommunlag under den här mandatperioden – trots att vicelantrådet Harry Jansson (C) fortsättningsvis anser att den behövs.  

Ålands Radio rapporterade redan i slutat av april att kriskommunlagen hängde löst då det fanns kritiker inom både Obunden samling och i vicelantrådets egna partistyrelse. Då hade Harry Jansson en förhoppning om att han skulle lyckas övertyga motståndarna om lagens nödvändighet, något han alltså misslyckats med.  

– Det här är en lag som verkligen behövs av många olika anledningar, inte minst med tanke på den enskilda ålänningens rätt till service i vardagen, sa han då.  

Att det funnits en konflikt inom Centern kring kriskommunlagen vittnade Marcus Måtar om på Obundens samlings årsmöte den 29 april. Han var då nyvald partiordförande och till partimedlemmarna på mötet sa han att kriskommunlagen knappast skulle bli av. 

– Jag tror att förslaget är dött och begravet. Jag tror vi hade en möjlighet att få en massa centermedlemmar som skulle gå över till oss eftersom Centerns egen styrelse inte ville ha det här, medan deras lagtingsgrupp var inne på att driva igenom det, sa Måtar.  

Jansson säger nu att det förts fram en mängd önskemål om lagen som inte går att uppfylla. Önskemål som bland annat handlar om att kriskommunlagen borde ackompanjeras av en lag om likviditetsstöd och en lag om beslutsfattandet inom kommunalförbund. 

– Det klarar jag som ansvarig minister inte av att lägga fram. Då man inte kan acceptera förslaget, som jag kallar tryggandet av kommunal service, så kommer det inte att läggas fram. Det får bli en senare fråga, säger Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »