• KPMG tycker Mariehamns Energi Ab saknar strategi och ledarskap. Arkivfoto.
Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 07:21, uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 07:53

Inga synergifördelar än trots sammanslagning av energibolag

Nu är utredarna KPMG klara med uppföljningen av sammanslagningen av Mariehamns Elnät Ab och Mariehamns Energi Ab.

Bolagen slogs ihop och inledde sin verksamhet den 1 januari ifjol.

I rapporten som KPMG nu lämnat till ägaren Mariehamns stad skriver man att samordningen av bolagen hittills inte lett till några märkbara synergifördelar. De möjliga vinster som identifierats har förverkligats bara delvis, och samtidigt har man dragit på sig nya kostnader. Utredarna skriver också att bolaget saknar strategi, vision, målbild, vägkarta och handlingsplan. Den nya ledningen har varit fullt upptagen med praktiska och operativa frågor på bekostnad av ett långsiktigt strategiskt tänk och ledarskap, skriver KPMG.

Utredarna konstaterar också att förutsättningarna till bättre insyn, förvaltning och avkastning har förbättrats men förverkligandet av dessa haltar kraftigt på grund av brister i stadens ägar- och koncenstyrning.

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.