Publicerad: onsdag, 15 januari, 2020 - 17:06Uppdaterad: onsdag, 15 januari, 2020 - 17:23
  • Arkivbild: Marcus Måtar

Inga åtgärder mot Måtar

Lagtinget vidtar inga speciella åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (ObS) med anledning av hans dom för grovt ocker.

I december 2019 meddelade Högsta domstolen att domen inte prövas, vilket innebär att domen gäller. Beskedet kom när det nya lagtinget redan tillträtt. Den liberala lagtingsgruppen ville ha en diskussion om huruvida man kan skilja Måtar från sitt uppdrag i lagtinget eller inte. Trots att talmanskonferensen beslöt att inte vidta åtgärder, ska man ändå göra en översyn av lagtingets arbetsordning säger talman Roger Nordlund (C ).

-Det är viktigt att vi upprätthåller lagtingets anseende och respekt och att vi som lagtingsledamöter föregår med gott exempel, säger han.

Man ska tillsätta en arbetsgrupp som ska se över man kan begränsa ledamöternas möjligheter att utses till vissa uppdrag om de har något liknande med sig i bagaget.

-Vi ser också på partiernas ansvar att man är väldigt noga med att kandidaterna, om de blir invalda, också åtnjuter allmän respekt och att de kan fungera i lagtinget, säger Roger Nordlund.