• Arkivbild: Marcus Måtar
Lagtingets talman Roger Nordlund (C)
Publicerad: onsdag, 15 januari, 2020 - 17:06, uppdaterad: onsdag, 15 januari, 2020 - 17:23

Inga åtgärder mot Måtar

Lagtinget vidtar inga speciella åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (ObS) med anledning av hans dom för grovt ocker.

I december 2019 meddelade Högsta domstolen att domen inte prövas, vilket innebär att domen gäller. Beskedet kom när det nya lagtinget redan tillträtt. Den liberala lagtingsgruppen ville ha en diskussion om huruvida man kan skilja Måtar från sitt uppdrag i lagtinget eller inte. Trots att talmanskonferensen beslöt att inte vidta åtgärder, ska man ändå göra en översyn av lagtingets arbetsordning säger talman Roger Nordlund (C ).

-Det är viktigt att vi upprätthåller lagtingets anseende och respekt och att vi som lagtingsledamöter föregår med gott exempel, säger han.

Man ska tillsätta en arbetsgrupp som ska se över man kan begränsa ledamöternas möjligheter att utses till vissa uppdrag om de har något liknande med sig i bagaget.

-Vi ser också på partiernas ansvar att man är väldigt noga med att kandidaterna, om de blir invalda, också åtnjuter allmän respekt och att de kan fungera i lagtinget, säger Roger Nordlund.

Fler Nyheter

Omsorgsförbundet heter nu KST

Vid årsskiftet bytte formellt Ålands omsorgsförbund namn till Kommunernas socialtjänst, KST.

Singelolycka vid Knutsbodabrinken

En personbil med två personer körde av vägen vid Knutsbodabrinken i Lemland vid 11-tiden idag.

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.