Infektionsläkare: Brittiska mutationen allvarligare, men inget skäl till panik
I går kunde ÅHS bekräfta att den senaste tidens smittkedjor på Åland hänrör sig till den så kallade brittiska mutationen av coronaviruset.
Den data som finns i dagsläget visar att viruset sprider sig snabbare och eventuellt kan leda till en svårare sjukdomsbild.
Men enligt infektionsläkare Marika Nordberg ser det också ut som att alla de tre vaccin som används i Finland är effektiva även mot den brittiska virusvarianten.
- De studier vi har sett visar att viruset utom att spridas snabbare också kan orsaka en allvarligare sjukdomsbild. Om fler blir svårare sjuka och sjukvården därmed belastas hårdare kan man anta att virusvarianten potentiellt kan ha en högre dödlighet. Men hittills på Åland har vi inte sett att folk i regel skulle ha blivit märkbart svårare sjuka, säger Marika Nordberg.
När Institutet för Hälsa och Välfärd, THL, under torsdagen höll presskonferens framkom att Astra Zenecas vaccinvariant inte verkar skydda mot den sydafrikanska virusmutationen.
Men Marika Nordberg poängterar att alla tre vaccin som används i Finland tycks ge ett skydd mot den brittiska varianten, och att det verkar vara just den som sprids på Åland.
- Vi har inte sett några tecken på att någon av de andra virusvarianterna skulle finnas på Åland, och ser man på närregionerna, Finland och Sverige, är det just den brittiska som är den vanligast förekommande där. Det är därför samarbetsgruppen redan i veckor arbetat utgående ifrån att det är den som ligger bakom smittkedjorna, och därför restriktionerna är så pass hårda. Man har redan tagit så god höjd för det att det nu när vi har facit i hand inte finns skäl att skärpa dem ytterligare. Den data som finns visar på att alla de vaccin som används i Finland ger ett skydd mot den brittiska varianten och också minskar risken för att bli svårt sjuk om man trots allt insjuknar. Det är klart att det behövs mer forskning, men i nuläget ser det bra ut, säger hon.
Författare
- Felix Quarnström