Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 januari, 2023 - 15:07Uppdaterad: torsdag, 5 januari, 2023 - 16:30
  • IFK Mariehamn vill börja väga och mäta spelare för att uppskatta deras biologiska mognadsnivå.

IFK vill uppskatta spelares biologiska mognad

IFK Mariehamn har nyligen gått ut med information till föräldrar om att man i år ska börja uppskatta fotbollsspelares biologiska mognad.

Det här innebär i praktiken att väga och mäta spelarna samt att föräldrarna ska rapportera in sin längd. Det här kombinerat ska sedan ge en uppskattning på var spelarna befinner sig på sin tillväxt- och mognadskurva. Det här gäller spelare födda 2011 och upp till ungdomslagen U17.

- Det är inte för att välja ett lag utifrån den informationen, det handlar om att stötta spelarna. Det skulle kunna öka medvetenheten i att inte välja bort spelare för tidigt och förstå att spelare växer och utvecklas i olika takt, säger sportchef för IFK Mariehamn, Gary Williams.

I arbetet med att påbörja metoden har man tagit hjälp av Tommy Lundberg på Karolinska Institutet.

På Finlands Svenska Idrott är generalsekreterare Henrika Backlund förvånad då hon hör om IFK Mariehamns nya program för uppskattning av biologisk mognad. 

- Det låter som en gammal öststatsmetod, säger Backlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »