Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 februari, 2020 - 23:01Uppdaterad: onsdag, 19 februari, 2020 - 17:34

Icke-legitimerade läkare ensamma på akuten varje vecka

Varje vecka har icke-legitimerade läkare jour på akuten vid ÅHS. Det säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.

-Våra AT-läkare har möjlighet att kontakta våra bakjourläkare som representerar alla de specialiteter vi har på sjukhuset.

Sveriges Radios Kaliber har granskat situationen i Sverige och funnit att många sjukhus har icke-legitimerade läkare som arbetar ensamma på akuten. Detta trots Inspektionen för vård och omsorg år 2015 slog fast att läkare under utbildning inte ska arbeta ensamma utan en legitimerad läkare som ansvarar för patienten.

Men ÅHS följer den mer tillåtande finländska lagstiftningen vilket möjliggör för icke-legitimerade läkare att arbeta självständigt under ledning och tillsyn av en legitimerad läkare som nödvändigtvis inte behöver vara på plats, förklarar chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.

Han anser att systemet fungerar bra men att det förutsätter tät kontroll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »