• Ett hundratal personer trotsade regnet och gick ut och marscherade för klimatet i Greta Thunbergs anda. Foto Felix Qvarnström
Vi hör några röster i demonstrationen:
Vi hör några röster i demonstrationen (längre version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 15:03, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 17:36

Hundratal deltog i Mariehamns klimatmarsch

”Inte bara tomma ord, vi vill rädda våran jord”. Det var slagordet då ett hundratal ålänningar idag trots regn marscherade genom Mariehamn mot självstyrelsegården för att kräva åtgärder mot klimatförändringen.

Det var en av närmare 2000 protester som anordnas idag världen över inspirerade av svenska Greta Thunbergs klimataktivism, och många av de ålänningar som deltog var unga.
- Jag känner att det behövs förändring, och eftersom jag är för ung för att påverka genom att rösta kan jag åtminstone komma hit och stå här idag, säger Agnes Lundell.
Flera deltagare kom från Ålands Lyceum, och utlyste grundandet av en hållbarhetsstyrelse med målet att i framtiden organisera fler manifestationer och arbete för hållbarhet.
- Om vi inte kan rädda klimatet förstör vi inte bara vår framtid utan alla andras också, säger Tilda Lindén, som i sitt tal belyste vikten individuella förändringar kan ha.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.