Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 juli, 2011 - 08:11Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Hudcancer allt vanligare på Åland

Ålänningar måste bli bättre på att skydda sig mot solen, det menar Leena Koulu hudläkare på Medimar och docent i dermatologi som jobbar både i riket och på Åland. Hon ser fler solskador här än på finska fastlandet som rynkor, bruna fläkor och solkeratos som är förstadie av hudcancer. Fallen av hudcancer ökar hela tiden i Finland och på Åland har fallen av hudmelanom fyrdubblats de senaste 30 åren enligt finska cancerregistret. Just nu när UV-strålningen är som starkast är det särskilt viktigt att skydda sig mot solen och man bör undvika att rödbränna sig eftersom det är den främsta orsaken till hudcancer. Är huden inte alls brunpigmenterad tål den högst en halvtimme i solen och man bör använda solskyddskräm med hög faktor. - Som förälder bör man tänka på att ens barn inte ska vistas för länge i solen eftersom en av riskfaktorerna för hudmelanom är röd solbränna redan i barndomen, säger Leena Koulu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »