Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 juni, 2021 - 22:16Uppdaterad: lördag, 12 juni, 2021 - 10:42
  • Niclas Karlsson från Carelian Caviar hoppas på åländsk produktino. Foto: Niklas Grönholm
  • Så här ser störkaviaren ut. Foto: Niklas Grönholm

Hoppas på ny industri med kaviarproduktion

I tisdags anlände cirka 6 ton störhonor till Åland för att starta en eventuell produktion av störkaviar.

Det är företaget Carelian Caviar som inlett ett samarbete med Ålands landskapsregering och Ålands fiskevårdscentum (ÅFC) i ett så kallat störprojekt.

- Carelian Caviar beslöt att avveckla sin fiskodlings- och kaviarverksamhet i Varkaus i Finland och vi diskuterade hur produktionen kunde fortsätta här på Åland, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).

Enligt Karlström har projektet stor potential och kan eventuellt leda till en ny industri på Åland. För närvarande förvaras störarna vid Ålands fiskevårdscentum i Guttorp som enligt Kaj Ådjers, fiskevårdsinspektör på Landskapsregering, fungerar som en mellanlagringsplats. Niclas Karlsson och Carin Holmqvist från Carelian Caviar säger att framtidsvisionen är att bygga upp en produktion på Åland.

- Kunderna finns där och väntar nu på kaviar, säger Niclas Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »