Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 februari, 2021 - 06:01Uppdaterad: onsdag, 24 februari, 2021 - 17:06

Holmberg: 200 offentliga årsarbeten måste bort

Cirka 200 årsarbeten måste sparas in för att landskapet Åland ska få budgeten i balans, trots att vi är inne i en pandemi.

Landskapsregeringen har ett årligt underskott på cirka 40 miljoner euro och det måste lösas genom att dra ner på personalstyrkan, säger lagtingsledamoten John Holmberg (Lib). Han menar att den offentliga sektorn har svällt ut och i och med pandemin har den ekonomiska situationen förvärrats.

- Att tro att vi kan låna oss ur det här och skapa ett Åland med offentlig ekonomi i balans är en utopi, säger John Holmberg.

Det är inte John Holmbergs parti som för fram förslaget, utan endast John Holmberg. Han tror att om man följer hans förslag kan man spara bort tjänsterna på två-tre år.

- Den största ökningen av arbetsplatser har varit inom det offentliga de senaste åren säger han.

I pandemins inledningsskede blev många inom den privata sektorn arbetslösa.

- Jag kan inte tycka att den offentliga sektorn ska vara någon skyddad verkstad, att där är man alltid garanterad sitt arbete, säger John Holmberg.

I Åland idag kunde vi höra Liberalernas partiledare Katrin Sjögren bemöta förslaget.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »