Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 augusti, 2018 - 14:24Uppdaterad: måndag, 20 augusti, 2018 - 17:21
  • Högstadieskolorna i Mariehamn prövar mobilfritt i höst. Arkivfoto
  • Enligt bildningsdirektör Kjell Nilsson är avsikten att påverka elevernas mående positivt. Foto: Rasmus Olin

Högstadieskolor provar på mobilfritt

Under fyra månader, mellan höstlov och sportlov, ska Mariehamns högstadieskolor prova på att ha mobilfritt under skoldagen. Det innebär att eleverna inte har tillgång till sina privata mobiltelefoner från det att de kommer till skolan och tills de går hem. Bildningsnämnden fattade beslut om detta i juni efter en motion från socialdemokraterna.

Första undertecknare Igge Holmberg säger att undersökningar visar att det främjar inlärningen.

-Vi vill ha en mer inlärningsvänlig atmosfär i skolan. Och de elever som är i skolan får mer tid att umgås med andra elever, säger han.

Bildningchef Kjell Nilsson säger att elever och personal har tillfrågats och att det finns delade åsikter. Nackdelar med mobilförbudet är att man inte kan ha kontakt med hemmet eller kompisar i andra skolor och att ensamma elever inte kan gömma sig bakom sin mobiltelefon.
-Å andra sidan är det mycket bättre om man kan åtgärda den här ensamheten och hitta saker som man kan göra tillsammans på rasterna istället, säger Kjell Nilsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »