Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 augusti, 2022 - 21:09Uppdaterad: måndag, 22 augusti, 2022 - 21:09
  • Åland gör en ny påstöt om en egen plats i Europaparlamentet. Arkivfoto: Nina Smeds.

”Hög tid att Åland ges Europaparlamentsplats”

I ett utlåtande till riksregeringen lyfter landskapsregeringen återigen frågan om en åländsk plats i Europaparlamentet.

”Landskapsregeringen understryker att det är hög tid att Åland ges den plats i Europaparlamentet som Åland har rätt till och som utlovats av den finländska regeringen”, skriver de.

Utlåtandet berör riksregeringens skrivelse om en reform av EU:s valakt. Ifall unionens valakt reformeras finns ett behov av ändringar i den finländska vallagen, och landskapsregeringen anser alltså att man då borde ändra lagen så att Åland får en egen plats i Euopaparlamentet. Bara då får landskapet möjlighet att tillvarata sin egna intressen samtidigt som det demokratiska underskott som nu råder rättas till, motiverar man.

Vicelantrådet Harry Jansson har dock låga förhoppningar om att riket faktiskt ska besanna löftet om en åländsk Europaparlamentsplats.

- Det är nog svårt att få Helsingfors med på det, säger han.

I utlåtandet uttrycker landskapsregeringen också besvikelse över att de inte ombads ge ett utlåtande över skrivelsen utan endast delgavs den för kännedom.

”Inte acceptabelt”, skriver de.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »