Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 4 september, 2023 - 17:03Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2023 - 10:45
  • Hållbart initiativ presenterade sitt valprogram under måndagen. Foto: Felicia Bredenberg.

HI presenterade 112 vallöften – elflyg till Kumlinge, klimatlag och mer resurser till polisen är några av dem

“Våga – värna – vilja” är namnet på Hållbart initiativs valprogram inför höstens lagtingsval. 

Talespersonerna Erica Scott och Alfons Röblom presenterade innehållet på en presskonferens på måndagseftermiddagen. Alfons Röblom säger att man kan sammanfatta valprogrammet i tre huvudpunkter: ekonomiskt nytänk, omsorg för både unga och äldre samt vatten och miljöfrågor.

Partiets visioner har konkretiserats i 112 punkter. En klimatlag, mer resurser till polisen samt flexiblare villkor och träning på jobbet för personal inom omsorgen och sjukvården är några av dem.  

Gällande planerna på storskalig havsbaserad vindkraft vill partiet se tydliga miljö- och insynskrav för vindkraftsbolagen och att landskapets intäkter ska gå till en fond för bland annat omställningen av skärgårdstrafiken.

Gällande skärgårdstrafiken trycker Röblom på vikten av en omställningsplan men partiet för också fram andra åtgärder, där elflyg till Kumlinge sticker ut mest. Ett förslag som skulle öka tillgängligheten till skärgården och som enligt Röblom skulle kunna förverkligas redan om fyra-fem år.  
– Vi vill visa med det här förslaget att man inte behöver trampa på i gamla hjulspår utan kan tänka nytt, säger Röblom.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »