• Hållbart initiativ öppnar för att skjuta fram valet. Fotot är taget vid ett tillfälle då kandidater presenterades. Foto: Felix Quarnström
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 14:08, uppdaterad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 15:46

HI öppnar för att skjuta fram valet

Hållbart initiativ öppnar med anledning av att internetröstningen inte blir av upp för att skjuta fram valet den 20 oktober.

Partiet menar att alla röstberättigades lika rätt att delta i allmänna val riskeras. 7,1 procent av de röstberättigade påverkas av beslutet.

-En stor del av dessa är ungdomar som befinner sig på sina studieorter. Brevröstning kommer troligen att vara på fråga för många av dessa men tiden är knapp, skriver HI i ett pressmeddelande.

De menar att det är frågan om ett stort demokratiproblem som måste lösas och att man omedelbart ska säkerställa att allas lagliga möjlighet att delta i allmänna val garanteras.

-Konkret kan det innebära förlängning av brevröstning eller att skjuta fram valdatumet, skriver HI.

Fler Nyheter

Inga besked om ÅBF-utredning

Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.

Regeringssonderingarna fortsätter på onsdag

-Vi träffades under måndagseftermiddagen och fortsätter våra diskussioner på onsdag. Det säger Veronica Thörnroos om regegeringssonderingarna.

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.