• Hållbart initiativ öppnar för att skjuta fram valet. Fotot är taget vid ett tillfälle då kandidater presenterades. Foto: Felix Quarnström
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 14:08, uppdaterad: onsdag, 9 oktober, 2019 - 15:46

HI öppnar för att skjuta fram valet

Hållbart initiativ öppnar med anledning av att internetröstningen inte blir av upp för att skjuta fram valet den 20 oktober.

Partiet menar att alla röstberättigades lika rätt att delta i allmänna val riskeras. 7,1 procent av de röstberättigade påverkas av beslutet.

-En stor del av dessa är ungdomar som befinner sig på sina studieorter. Brevröstning kommer troligen att vara på fråga för många av dessa men tiden är knapp, skriver HI i ett pressmeddelande.

De menar att det är frågan om ett stort demokratiproblem som måste lösas och att man omedelbart ska säkerställa att allas lagliga möjlighet att delta i allmänna val garanteras.

-Konkret kan det innebära förlängning av brevröstning eller att skjuta fram valdatumet, skriver HI.

Fler Nyheter

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.