Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 juni, 2022 - 14:06Uppdaterad: tisdag, 7 juni, 2022 - 14:10

HFD ger LR rätt om fornlämning

Landskapsregeringen bröt inte mot lagen när man fastställde gränserna för en fast fornlämning, ett saltsjuderi, i Eckerö Torp förra sommaren.

Gränserna omfattade fem husgrunder och en brunn samt jordområdet mellan dem, landskapsregeringen har sett allt detta som ett och samma område och dragit en gräns runt hela området. Personen som äger fastigheten överklagade till HFD och skrev i sin klagan att fyra av de fem husgrunderna kunde skyddas på ett tillräckligt sätt genom att själva grunderna skyddades, och att markområdet mellan grunderna inte behöver skyddas. Fastighetsägaren menade också att övriga objekt som markerats på kartan inte är fornlämningar.

HFD har nu förkastat fastighetsägarens besvär. Med tanke på lämningarnas ursprungliga användningsändamål och de relativt korta avstånden mellan dem anser domstolen liksom landskapsregeringen att den fasta fornlämningen ska omfatta även jordområdet mellan lämningarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »