Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 oktober, 2023 - 14:21Uppdaterad: onsdag, 1 november, 2023 - 09:57
  • Henryk Gwardak. Foto Anton Jordås

Henryk Gwardak (1951-2023) hedras med minneskonsert

Organisten och kulturpersonen Henryk Gwardak är död. Han avled den 13 oktober efter en tids sjukdom. Den 26 november klockan 19 uppmärksammas han med en minneskonsert i St Görans kyrka. 

Henryk Gwardak föddes i Polen men verkade under många år också på Åland där han bland annat ledde Ålands Orgelfestival. Orgeln blir också ett framträdande instrument under minneskonserten den 26 november. Minneskonserten leds av Kaj-Gustav Sandholm. 

Trots Gwardaks frånfälle kommer Åland Orgelfestival att leva vidare. 

- Henryk hann planera nästa sommars program, berättar hans tidigare hustru, kantorn Katrin Gwardak, för Ålands Radio. 

När Ålands Radio intervjuade Henryk Gwardak inför årets festival, som var den 47 i ordningen, berättade han att han bytte huvudinstrument från piano till Orgel i 15-årsåldern. 

- Min pianolärare blev ledsen, men jag bytte. Hemma hade jag ett piano, men jag tänkte hela tiden att det var en orgel. Pianot är fint, men det är ingen tvekan om att orgeln är drottninginstrumentet, sade han då. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »