• Jonas Himmelstrand vid Ålands hemundervisningsförening. Foto: Jessica Shanthi Säll.
Jonas Himmelstrand intervjuas av Jessica Shanthi Säll:
Publicerad: måndag, 18 september, 2017 - 05:46

Hemundervisning mäts inte bäst med prov

Skolans insyn i hemundervisningen är många gånger inte förenlig med hur hemundervisningen arbetar. Det anser Jonas Himmelstrand vid Ålands hemundervisarförening.

Flera skolors insyn av vad barnen har lärt sig under det gångna året baseras på att barnen gör traditionella prov – något som måste ändras då hemundervisare arbetar med portofolio, menar Himmelstrand.

- Prov är inte ett sätt vi arbetar på, vi arbetar med något som i lagen kallas portofolio. En del hemundervisade barn tycker att prov, det är att reducera deras kunskap och vad de förstår, de vill kunna göra mer, säger Himmelstrand.

Det bästa för hemundervisningen vore att få ett centrum för hemundervisning som sköter kontrollen av de hemundervisade barnen istället, menar Himmelstand, något som han hoppas blir verklighet i och med den nya grundskolelagen.

Fler Nyheter

Perämaa möter Lintilä

Idag befinner sig finansminister Mats Perämaa i Helsingfors för att träffa riksregeringens kollega Mika Lintilä.

Färre trafikolyckor

Det skedde mindre antal trafikolyckor med personskador under årets andra kvartal, det visar statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub.

107 sidor på finska, en på svenska

Landskapsregeringen, LR, fick ett betänkande nästan uteslutande på finska från justitieministeriet för att ge ett yttrande. Det handlade om en arbetsgrupp som har utrett de högsta laglighetsövervakarnas uppgiftsfördelning.

Intresse finns för Degersands camping

Mäklare Robert Gustafsson
-Det finns ett intresse för att köpa anläggningen i Degersand, men ingenting är klart ännu. Det säger Robert Gustafsson på Mäklarhuset i Mariehamn.

Hälften bärgat efter Alfrida

Oskar Qvarnström
Över 400 000 kubikmeter skog har tagits tillvara efter stormen Alfrida. Det utgör ungefär hälften av all skog som föll i stormen.

Nya lagtingskandidater för Obunden samling

Obunden samling lanserade i går fyra nya kandidater inför lagtingsvalet i oktober.

Inga större skillnader i användningen av rusmedel på Åland

Ett längre inslag (från Åland idag):
Under ett par år har studier från riket visat att alkohol- och tobaksbruket bland ungdomar i åldrarna 12-18 har minskat.

Skolinbrott har blivit vanligare

Godby högstadieskolas rektor Ida Fyrqvist:
Skolor har enligt polisen blivit attraktiva mål för inbrottstjuvar. Under helgen inträffade en grov stöld på Övernäs skola, där bland annat surfplattor stals.

Nytt jazzevent etablerar sig i Mariehamn

En ny jazzfestivalserie planeras som bäst till nästa sommar och nu står det klart att Mariehamn är med i produktionen.