Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 september, 2017 - 05:46
  • Jonas Himmelstrand vid Ålands hemundervisningsförening. Foto: Jessica Shanthi Säll.

Hemundervisning mäts inte bäst med prov

Skolans insyn i hemundervisningen är många gånger inte förenlig med hur hemundervisningen arbetar. Det anser Jonas Himmelstrand vid Ålands hemundervisarförening.

Flera skolors insyn av vad barnen har lärt sig under det gångna året baseras på att barnen gör traditionella prov – något som måste ändras då hemundervisare arbetar med portofolio, menar Himmelstrand.

- Prov är inte ett sätt vi arbetar på, vi arbetar med något som i lagen kallas portofolio. En del hemundervisade barn tycker att prov, det är att reducera deras kunskap och vad de förstår, de vill kunna göra mer, säger Himmelstrand.

Det bästa för hemundervisningen vore att få ett centrum för hemundervisning som sköter kontrollen av de hemundervisade barnen istället, menar Himmelstand, något som han hoppas blir verklighet i och med den nya grundskolelagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »