• Fler väljer att stanna hemma för att semestra. Foto: Hasse Persson-Bru
Johanna Boijer-Svahnström och Tomas Karlsson:
Publicerad: fredag, 12 juli, 2019 - 06:21, uppdaterad: fredag, 12 juli, 2019 - 06:24

Hemestrandet ökar

Antalet turister som väljer att tillbringa sin lediga tid på Åland ökar. Fyra procent mer turister reste under maj och juni i år till Åland jämförelsevis med föregående år.

Det berättar Viking Lines informationschef, Johanna Boijer-Svahnström.

–Vi ser en trend i att närresandet ökar. Man talar om hemester, man åker hellre till närregioner och semestrar. Jag tror att det beror mycket på klimatdiskussionen. Man ersätter en södernresa med att resa i det egna landet eller i ett närliggande land.

Eckerö Linjen ser än så länge varken en ökning eller en minskning i passagerarantalet denna sommar jämförelsevis med föregående sommar men Eckerö Linjens vd, Tomas Karlsson, menar att läget kan ändra när högsäsongen kickar igång. Vad gäller den landsbaserade turismen ser man både ökningar och minskningar i besökarantal.

Fler Nyheter

Singelolycka i Sund

Vid 16-tiden i dag skedde en singelolycka i Bomarsund. Bilen körde av vägen och krockade med ett träd.

Åländsk man i bedrägerihärva

Felix Quarnström rapporterar från Åbo
I dag inleddes rättegången där en åländsk man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för två fall av grov penningtvätt. Mannen blev häktad i sin frånvaro då han inte dök upp till rättegångens inbokade förhandling som hölls i augusti. Mannen befann sig då utomlands.

Olivia Mattsson återvänder till ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Olivia Mattsson kommer hem till Åland United för säsongen 2020. Redan 2016 debuterade Pargas IF produkten, via IFK Mariehamn för Åland United i Damernas Liga.

"Måste bygga förtroende internt"

Riksdagsledamot Mats Löfström
Sanna Marin (SDP) blir en bra statsminister säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Att hon tidigare sagt nej till obligatorisk svenska i skolan är inget man på Åland behöver oroa sig för.

Häggblom fortsätter leda Ob

Under lördagens höstmöte återvaldes Bert Häggblom som partiordförande för Obunden samling. Marcus Måtar valdes till vice ordförande.

Inget beslut om Måtar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtingets talmanskonferens hann inte fatta beslut i dag om man vidtar åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (Ob) med anledning av domen för grovt ocker.

Regeringsprogrammet presenteras i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat
I morgon, tisdag, klockan 13 väljer lagtinget nytt lantråd och därmed också ny landskapsregering för Åland.

IFK har en ny fystränare

Nyhetsnotisen i ljudformat
IFK Mariehamn har skrivit avtal med Nils Lindgren att bli assisterande tränare med inriktning på fysdelen, så Lindgren ersätter den tidigare fys- och rehabtränaren Kristoffer Weckström.

Kulmuni föreslås bli finansminister

Nyhetsnotisen i ljudformat
Centerns partiledare Katri Kulmuni föreslås bli ny finansminister, det meddelades från Centern i riket i dag.