Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 december, 2019 - 11:31Uppdaterad: måndag, 2 december, 2019 - 17:42
  • Det är en formulering som rör hur man ska agera när man önskar avsätta medlemmar i ÅMHMs prövningsnämnd som stoppats

HD underkänner del av lag

Högsta domstolen anser i sitt utlåtande till justitieministeriet att landskapsregeringens ändring av landskapslagen om ÅMHM ska förordnas att förfalla.

Enligt vikarierande lagberedningschef Hans Selander är det en formulering om hur man ska agera när man önskar avsätta medlemmar i prövningsnämnden för ÅMHM som underkänts av Högsta domstolen. HD anser att landskapslagen om ÅMHM uppfyller sitt syfte även utan det lagrum som föreslås att förordnas att förfalla. Enligt 20 § självstyrelselagen ankommer det på landskapsregeringen att göra en bedömning av situationen, om en landskapslag till en viss del förordnas att förfalla. Med hänsyn till detta anser Högsta domstolen att det inte torde finnas hinder för att landskapslagen till övriga delar träder i kraft.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »