Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 augusti, 2017 - 14:01Uppdaterad: onsdag, 30 augusti, 2017 - 14:04
  • Enligt lagen är de som driver ett öppet bolag solidariskt ansvariga för det som sker i bolaget. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

HD tar inte upp förskingringsärende

Den förskingringsdömda bokförarens kollega får inte sitt ärende prövat i Högsta domstolen. HD har beslutat att besvärstillstånd inte meddelas och att hovrättens dom står fast.

Det var i slutet av 2014 som en bokförare dömdes till 1 år och 9 månaders fängelse och att betala 800.000 euro i ersättningar för att ha förskingrat pengar av sina kunder. Eftersom denna inte hade möjlighet att betala skadestånd stämdes bokföringsbyrån som den dömda drev tillsammans med en annan bokförare i ett öppet bolag där man är solidariskt ansvariga för det som sker i bolaget. Det ledde till att tingsrätten också dömde den delägare som inte förskingrat pengar till att betala drygt 200.000 euro i skadestånd, en dom som hovrätten slog fast i december i fjol. Och nu konstaterar alltså Högsta domstolen att hovrättens dom står fast.

Den ersättningsskyldiga kollegan har hon avböjt att kommentera och Ålands radio har i dag inte lyckats nå hennes juridiska ombud. Vdn på Ålands näringsliv Anders Ekström säger i en kommentar att fallet är tragiskt men att HD:s beslut ändå inte är förvånande.

- Ser man till juridiken var det ganska väntat. Rent juridiskt ser ansvarsfrågan ut så här, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »