Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 april, 2024 - 06:02Uppdaterad: onsdag, 17 april, 2024 - 06:02
  • Hästar är sociala djur som måste få ha kontakt med andra hästar dagligen. Genrebild.
  • Jesper Josefsson och Laura Ölander presenterade de nya djurskyddsförordningarna. Foto: Owe Sjöblom.

Hästar måste få träffa en kompis varje dag enligt LR

Nu finns det nya förordningar om hur hundar, katter och hästar ska hållas och skötas och merparten av bestämmelserna börjar gälla den 1 juni i år. 

Förordningarna är komplement till gällande djurskyddslag och berättar mera i detalj hur djuren ska skötas om och vilka regler som gäller. 
– Det här har efterfrågats och det lämnades dessutom in ett medborgarinitiativ under förra mandatperioden om en modernisering av lagen, säger näringsminister Jesper Josefsson (C). 

Lagförordningarna är omfattande med många punkter och det är på djurägarens eller djurhållarens ansvar att se till att de följs. 
– Det som gäller finns att läsa på Ålex och det är precis som med trafiklagen där det ligger på förarens ansvar att förstå den för att få köra bil, säger landskapsveterinär Laura Ölander

Bland annat finns regler för utfodring, reproduktion och att hästar är sociala djur som måste få ha kontakt med andra hästar dagligen. 

Merparten av förordningen börjar gälla den 1 juni i år, medan bestämmelser om mått på förvaringsutrymmen börjar gälla 2025 för hundar och katter och för hästar 2026.  

Lagförordningarna finns här. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »