Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 augusti, 2022 - 16:02Uppdaterad: fredag, 5 augusti, 2022 - 05:39
  • ÅHS ser ökad spridning av covid-19. Genrebild.

Hårt tryck på testning av covid-19

På Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, syns tecken på en ökad spridning av covid-19.

- Vi märker en ökad belastning på våra telefoner och hårt tryck på vår provtagning. Av de som testas ser vi ett ökat antal som testar positivt, säger Anna-Maria Sjölund, tillförordnad klinikchef inom primärvården.

Just nu finns tillräcklig testkapacitet för de prioriterade grupperna, som utgörs av vårdpersonal och personer i speciella riskgrupper. Testkapaciteten är en resursfråga, säger Anna-Maria Sjölund.
- Rent teoretiskt kommer fler testtider leda till att fler kommer vilja testa sig. Det handlar mycket om hur vi har möjligt att ta hand om det här utan att det påverkar övriga sjukvården, säger hon.

Hur ÅHS förbereder sig inför en eventuell ökad smittspridning under hösten går inte att säga något om i nuläget.
- Just nu tar vi en dag i sänder, vi vet inte alls vad som händer till hösten eller nästa vecka. Vi är vana vid ganska snabba omställningar, säger Anna-Maria Sjölund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »