Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 december, 2022 - 20:26Uppdaterad: torsdag, 8 december, 2022 - 17:10

Harry Jansson utsatt för hotmejl

Vicelantrådet Harry Jansson har utsatts för utpressning.

Allt började med att någon kapade hans Facebookkonto, vilket han fick veta på onsdagsmorgonen och som nu har åtgärdats. Men därefter fick han ett utpressningsmejl.

-Man hotar mig att om jag inte omedelbart betalar in pengar i form av bitcoin, 850 amerikanska dollar, så kommer man att offentliggöra en video med mig i penibel situation. Vad det handlar om kan jag bara föreställa mig, man har hört om alla möjliga varianter i det hemska cyberspace, säger han.

Inledningsvis tog Harry Jansson inte hotet på större allvar, men på onsdagskvällen bestämde han sig för att rådfråga polismästare Johan Pawli.

-Hans omedelbara reaktion var att jag skulle berätta via media så att det åländska samhället känner till det här. Det är därför jag väljer att berätta det här: man ska vara beredd och man ska vara vaksam idag, säger han.

Harry Jansson utgår ifrån att han drabbats på grund av sin position som politiker.

- Jag är på det viset ett lämpligt byte och naturligtvis ser man mönster från tidigare fall där man försökt skapa oro i samhället.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »