• Jens Karmert från Atom arkitekter presenterade förslaget till kommunöversikt för Saltviks kommun.
Runa-Lisa Jansson, ordförande i referensgruppen, intervjuas av Tomas Tornefjell
Saltviks kommunöversikt kritiseras. Del 2
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 22:45, uppdaterad: torsdag, 15 februari, 2018 - 14:36

Hård kritik mot förslag till kommunöversikt i Saltvik

Saltviks kommuns förslag till kommunöversikt kritiserades hårt under samrådsmötet på kommungården i Nääs igår kväll. Kritikerna ansåg bland annat att planen i stor utsträckning är baserad på gamla felaktiga uppgifter och att den är onödigt överarbetad.

 Under mötet var det också flera deltagare som krävde att till exempel sådana fornlämningar och områden som är inventerade utan att vara officiellt fastslagna inte ska ritas ut på några kartor, utan enbart omnämnas i textform.

En kommunöversikt är inte juridiskt bindande, men det uttrycktes ändå en oro för att det som anges i översikten kan komma att ses som jurisdiskt bindande.

-Vi tar till oss av kritiken och ska ändra det som är fel. Det säger Runa-Lisa Jansson som är ordförande för den referensgrupp som arbetar med kommunöversikten i Saltvik. Syftet med översikten är bland annat att skapa förståelse för och delaktighet i kommunens strategier avseende inflyttning och hållbar utveckling. Den som vill komma med synpunkter har tid på sig fram till den 27 februari.

 

Fler Nyheter

LR ändrar beslut om lägsta vattennivå

Helena Blomqvist intervjuas av Frippe Grandlund.
De som har tillstånd att ta bevattningsvatten från dricksvattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön får ta ut mer vatten, det har landskapsregeringen bestämt. Detta för att avhjälpa den svåra torkan.

Svartlistade bolag i landskapets pensionsfond

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds.
Bolag som producerar kärnvapen och klustervapen och bolag som kränker mänskliga rättigheter finns i de indexfonder som landskapets pensionsfond investerar i.

Vattnet avstängt på del av Ålandsvägen i kväll

Ikväll, torsdag, mellan klockan 22 och midnatt, stängs vattnet av för fastigheter längs Ålandsvägen på sträckan mellan Styrmansgatan och Ålandsplan.

Förhandsröstningen inledd på Sveriges konsulat

Olof Ehrencrona och Marie-Louise Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Från och med i dag är det möjligt att förhandsrösta på Sveriges konsulat i Mariehamn inför det svenska riksdagsvalet som hålls den 9 september.

Bättre halvårsresultat för Viking Line

Jan Hanses intervjuas av Emma Lindvall.
Viking Lines resultat för årets sex första månader är något bättre än för samma period i fjol. Men enligt en halvårsrapport som publiceras i dag visar rörelseresultat ändå en förlust på 13,5 miljoner euro vilket är 1,5 miljoner bättre än för ett år sedan.

Svårt hitta vikarier till äldreomsorgen

Socialdirektör Susanne Lehtinen intervjuas av Owe Sjöblom
Sommaren har varit en utmaning för Trobergshemmet och det som varit mest kämpigt är att personalen har varit för få.

Dagsböter och körförbud

En 24-årig man har av tingsrätten dömts till 40 dagsböter på totalt 320 euro för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Kumlinge utreder skolkök och flyktingmottagande

Socialnämnden i Kumlinge ska utvärdera skolans centralkök. Det har kommunstyrelsen nu beslutat med anledning av en motion i kommunfullmäktige.

Hammarland utanför kommungrupp

Kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg intervjuas av Nina Smeds
Hammarland står fast vid sin åsikt att man inte vill ha en kommunsammanslagning enligt det förslag som finns nu. Den åsikten lade kommunens representanter fram igår under ett möte med kommunutredarna från företaget Henricson Ab.